5 tipp házvásárlás előtt, hogy a tetőd „feddhetetlen” legyen

A házvásárlás időszakának a megfontolt döntésekről kell szólnia, ezért a potenciális ház tetőjének rejtett pontjaira is ügyelni kell. Ezek felméréséhez kérjük szakember segítségét, de adunk néhány hasznos tanácsot, mire érdemes figyelni.

AZ ÖSSZKÉPBEN NE LEGYEN HIBA 

A tetősík egyenessége szemrevételezhető, ahogyan az is, hogy nincs-e elmozdult, leesett, eltört tetőcserép a tetőn. Intő jel lehet azonban, ha az üres padlástérben valahol erőteljesebben szűrődik be a fény, hiszen ez arra utalhat, hogy a tetőhéjazatban valamilyen probléma áll fenn. 

 

ÉRD EL A (TETŐ) ÁTTÖRÉSEKET 

A tető kényesebb pontjai a negatív hajlatok (vápák) és a tetőáttörések. Ilyenek például a tetőablakok, amelyek kialakításánál ügyelni kell a teljes vízzáróságra és a megfelelő rögzítésre. Szakemberrel megállapíthatjuk, hogy tartós megoldás készült-e, de laikusként is hozzájárulhatunk a felmérés sikerességéhez - vízfolyási, beázási nyomokat kereshetünk a padlástérben.  

bramac-tetoablak

 

 

NÉZZÜK AZ ERESZT! – ERESZT?  

Sokat elmond a tető vízelvezetéséről az ereszcsatorna lejtése és a lefolyók megléte. Általában ránézésre megállapítható, hogy az ereszcsatorna  

  • párhuzamos a tetővel, 
  • lejtése megfelelő, 
  • nincsenek rajta lyukak, 
  • a lefolyók nem mozdultak ki, nem öregedtek el és korróziótól mentesek.  

Az ereszcsatorna oldalán lévő vízfolyásnyomok viszont utalhatnak arra, hogy a csatorna megtelt vagy eldugult korábban. 

bramac-tetoelem

 

KERESD A PÁRALECSAPÓDÁS JELEIT 

Fontos megnézni, hogy van-e beépítve tetőfólia, és milyen állapotú, mivel ennek esetleges cseréje a teljes héjazat visszabontásával jár. Ha fontolóra vesszük a tetőtér beépítését, akkor azt is tudnunk kell, hogy a tetőfólia páraáteresztő képességű-e, mert ez a tetőtéri rétegrend elengedhetetlen eleme. 

 

NE FELEJTSD EL, A TETŐN IS MEGLÁTSZIK AZ IDŐ 

Az is segíthet a döntésben, ha tudjuk, hány éves a tető, milyen tetőcseréppel újították fel, és minderre hány év garancia járt, így azzal is kalkulálhatunk, hogy nagyjából mikor lesz esedékes egy felújítás. 

 

bramac-tervezo

 


Ezt a bejegyzést 2022. május 18-án tettük közzé.