Hálószoba titkok: Praktikák a vintage hálószoba kialakításához

A vintage stílus a vidéki romantikát jeleníti meg pasztell színeivel, kopottas hatású DIY bútoraival és kiegészítőivel. Éppen ezért harmónikus légkört teremthetünk vele a hálószobában. Tarts velünk és mutatjuk, hogyan!

  

Kezdjük az alapoktól! Mivel a bútorok és a kiegészítők gondoskodnak a hangulatról, a falakat érdemes fehérre, esetleg valamilyen pasztell színre festeni. Elbírja a fa borítást is, így tetőtéri szoba esetén a tető síkját lambériával is betakarhatod. Ennek színe lehet fehér vagy akár világos szürke is, de érdemes nem simára visszacsiszolni, hogy látszódjon a fa erezete és kopottas hatású legyen. A padló lehet rusztikus kő, de ha melegebb hatásra vágysz a hálóban, lerakhatsz parkettát vagy hajópadlót is. Bármelyiket is választod, kuckósabb hatást érhetsz el szőnyegekkel. 

Mivel a stílus szereti a természetes anyagokat, az ágy lehet fakeretes, a fejtámla pedig rusztikus fa. Az ágyon jól mutat a len ágytakaró, és bátran bánhatsz a díszpárnákkal is. Amennyiben a hely engedi, az ágy végéhez elhelyezhetsz egy nagy ládát. Ide elrejtheted az ágyneműt, vagy ágyazáskor az ágytakarót és a díszpárnát, így azok nem éktelenkednek a szobában, amikor lefekszel aludni. 

A dekoráció tekintetében választhatod a natúr irányzatot. Jól illenek a hangulathoz a szárított mezei virágok, a levendula, rezgők, de a sok zöld növény is. De mivel a hálószobáról van szó, alaposan járj utána, hogy mely növényekkel szabad egy térben tartózkodni. Ha nem ódzkodsz tőle, elhelyezhetsz tükröt is a hálóban. A falakat dekorálhatod előhívott fotóiddal vagy akár saját festményeiddel, hogy valami személyeset is megjeleníts a térben. Tárolásra használhatsz fonott kosarakat, ládákat. 

A kiegészítők színvilágától függően a tetőablak lehet fehérre festett vagy natúr fakeretes változat is. A szoba hangulatához megfelelő színű belső fényzáró rolóról se felejtkezz meg! De persze a nyugodt alvás megteremtésének feltétele a teljes sötétség, amihez a külső redőny felszerelését javasoljuk. Ezzel nemcsak a beszűrődő fényt zárhatod ki, hanem a meleget is, hiszen plusz külső szigetelő rétegként funkcionál a tetőablakon. 

 

Ha felfedeznéd a vintage további stílusjegyeit és jellegzetességeit, olvasd el belsőépítész, lakberendező szakértőnk cikkét: A klasszikus és a modern stílusok szerelemgyereke: a vintage 

 


Ezt a bejegyzést 2023. július 16-án tettük közzé.