A 3 leggyakoribb tetőprobléma

Építkezel vagy tetőfelújítást tervezel, de számodra sem egyértelmű, hogy mire érdemes odafigyelni a tetőszerkezet kialakításakor? Most megtudhatod melyek a leggyakoribb tetőproblémák.


A megfelelő minőségű tetőcserép önmagában nem elegendő. Ahhoz, hogy a tető szakszerű, tartós és lehetőleg hosszú ideig problémamentes legyen, tetőrendszerben kell gondolkodnunk, amely számos rendszerelemből áll, és ezek kiválasztásához egy jó tetőfedő szakember segítségére is szükséged lehet. 

Nem megfelelő lég- és párazárás

A nem megfelelő lég- és párazárás előbb-utóbb felújítási munkálatokat vonhat maga után, mivel a lecsapódó nedvesség nyomán penészesedés indulhat meg, de károsodhat a szerkezet és a hőszigetelés is. Ahhoz, hogy felújításra ne kelljen vagyonokat költeni, érdemes időnként ellenőrzést végeznünk a tetőn és a padlástérben. 


Vízzárási problémák

A felújítást indokolhatja az elöregedett tetőszerkezet, ami többek között a vízzárási problémák, beázások, vagy a nem megfelelő fóliahasználat következtében történik.  

Már a legkisebb mértékű víz beszivárgása – ami adódhat a szakszerűtlen kivitelezésből vagy a megfelelő rendszerelemek hiányából is – több százezer forintos kárt okozhat, egy komolyabb beázás pedig ennek a többszöröse is lehet. Ha „rés marad a pajzson”, a meleg, párás levegő meg fogja találni az utat a hideg tér felé, és ugyanúgy kicsapódik vízcseppek formájában, mint a hűtőszekrényből kivett hideg sörösüveg felületén a magas páratartalmú, meleg nyári napokon. 

 

Átszellőzés hiánya

Az átszellőzés kiépítése sem elhanyagolandó, így elkerülhetők a korhadási és befülledési problémák. Funkcióját tekintve, nyáron elsősorban a hőcsillapításban, télen a páraelvezetésben vesz részt. A szakszerű átszellőzés a szükséges légmozgás biztosítása mellett megakadályozza a rovarok, madarak bejutását a tetőcserép alá. 

Kis odafigyeléssel biztosíthatjuk, hogy tetőnk és házunk tartós és hosszú távú otthonunk legyen. 

joteto-blog


Ezt a bejegyzést 2023. február 28-án tettük közzé.