Hygge – Fényre éhező otthonok

A skandináv országok a legboldogabbak - derült ki az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából készített, 2018-as világjelentés (WHR) szerint, mely a világ 156 országának boldogsági szintjét vizsgálta.  A toplista 3. helyén Dánia mosolyog. Így méltán lett az utóbbi időszakban trendi a Hygge, mely a lélek otthonosságát, a meghittség művészetét hirdeti.  

A dán Hygge életforma egy olyan kulturális örökség, ami egészen a XVIII. századig nyúlik vissza. Mi a titka a boldogságnak? Csupa egyszerű dolog. A Hygge tulajdonképpen az intimitás megteremtésének művészeti formája. Egy különleges életérzés megalkotása, amikor a szeretteinkkel együtt töltött időt melegséggel és meghittséggel fűszerezzük, míg az egyedüllét is tökéletes az érzékeink megnyugtatására. De milyen praktikákkal lehet ezt elérni? 

Éltető napfény

Nem is vesszük észre talán, de tulajdonképpen fényre éhezünk. Világosságra, melegségre, meghittségrederűre. A Hygge életforma megtanít arra, hogyan tudjuk a természetes fényt beengedni életünkbe, hogyan tudjuk szétárasztani otthonainkat melegséggel még a téli, szürke napokon is. 

Hogyan tudsz élhető, egészséges és napfényes otthont kialakítani?  

A tető alatti tér a legalkalmasabb hely erre a házban, hiszen itt akár több oldalra is tudsz ablakot helyezni vagy az egyoldali ablakok számát is tudod növelni. Emiatt egyre nagyobb számban nő a tetőtér rajongói közössége, hiszen a Hygge életstílusnak megfelelően természetes fénnyel tudod otthonodat melegebbé, igazán hangulatossá varázsolni. 

A tetőtérben a tetőablakokon keresztül beérkező több természetes fény hozzájárul a szervezet cirkadián ritmusának (élettani napszaki ritmusának) beállításához. Ennek köszönhetően javul az alvás minősége, illetve szembeszállhatsz az elhízással és a depresszióval is. Ugye, már érted, miért is olyan fontos ez? 

Ha tetőtérben laksz, a tetőtéri ablakok különleges hajlásszöge és beépítési lehetőségei miatt sokkal több természetes fénnyel töltődik fel az otthonod. Bár sokan nem is gondolnátok erre, de a tetőtéri ablakokon keresztül kétszer több fény jut be a lakótérbe, egy homlokzati ablakhoz képest.  

Tervezéskor mindenképp gondold végig, hogy hol és milyen formában tudod növelni a természetes fényforrások számát! 


Ezt a bejegyzést 2020. március 3-án tettük közzé.