A hercegnő birodalma

Sok gyermek születése pillanatától külön szobában alszik, mások viszont csak később kapnak saját birodalmat, de bármikor is kerül erre sor, egy biztos, a szobát úgy érdemes berendezni, hogy apró változtatásokkal kamaszkorukig, sőt, akár elköltözésükig elkísérje őket. 

Kezdetben egy kiságyra és pelenkázóra van szükség az újszülött kishercegnőnknek. Később ezek helyét foglalhatja el az ágy, mely akár kihúzható, bővíthető is lehet gyermekünk kis vendégei számára. Eleinte elég egy aprócska asztal négy pici székkel, majd ennek helyét váltja fel az íróasztal egy kényelmes ülőbútorral, és a kisasztal helyett puffok kerülhetnek a helyiségbe, hogy a gyermekünk továbbra is fogadhasson kis barátokat. Ruhásszekrényre, komódra, könyvespolcra a kezdetektől szükség van, így érdemes olyan bútorcsaládot választani, amely időtálló, azaz vagy letisztult, minimalista formavilágú vagy pedig klasszikus, illetve ezek keveréke is izgalmas, eklektikus gyerekszobákat eredményezhet. A bútorok száma idővel növekedhet, de ha belegondolunk, hogy milyen kevés dologgal játszanak igazán szívesen gyermekeink, úgy belátható, hogy a rendszeres selejtezéssel nem lesz többszöröse a helyigény az idő előrehaladtával. 

A kislányok szobája úgy jó, ha romantikus, elegáns, de mégis praktikus. A bútorzat akkor megfelelő, ha egyszerű, funkcionális, könnyű tisztítani és mozgatni, továbbá környezetbarát a festése, felületképzése. Alapanyaguk legtöbbször fehér színű, de a fa bútorok is népszerűek, melyeket meghagyhatunk eredeti állapotukban, vagy lefesthetünk, lefestethetünk. A bútorokat játékossá is tehetjük. Izgalmas megoldás, ha egy komód fiókjait különböző színűre festjük, matricázzuk, vagy ha egy ruhásszekrényt a fallal együtt „elfelezünk” és az alja más színt kap a fal alsó szakaszával és a térdfallal egyetemben, így a kis praclik kevésbé hagynak nyomot a szobában. 

A falak leginkább fehérben, szürkében, púderszínben divatosak napjainkban. Ezeket arany vagy fekete pettyekkel, falmatricákkal, egyes falakat tapéta használatával tehetjük vidámabbá, illetve még az arany és a színes kiegészítők teszik barátságossá a szobát. Ez utóbbiak színe is inkább visszafogott, pasztell színállású, de amennyiben élénkebb színekre vágyunk, abban az esetben csak apró, villanásnyi színfoltokat szórjunk szét a szobában, és sok fehérrel, némi szürkével, kevés feketével és fafelületekkel ellensúlyozzuk, hogy kellőképpen nyugodt kuckót biztosítsunk kislányunknak, kislányainknak. A kuckós hatást fokozhatjuk házikó formájú ággyal, baldachinnal, sátorral, melybe remek móka bekucorodni, főleg, ha csinos párnákkal van teli. 

A dekoráció akkor jó, ha könnyen változtatható, leszedhető, ezért az egyik legjobb választás a girland, a fényfüzér, a visszaszedhető dekortapasz, illetve a mágnes- és krétafestékek használata. A bútorok fogantyúját és a kilincset is lecserélhetjük átmenetileg, míg a kislányunk kincseknek kinéző csecsebecsékre vágyik. Amennyiben képkeretekben tesszük a kedvenc mesefigurákat a falra, úgy igény szerint változtatni tudjuk tartalmukat, ahogy nő a gyermekünk. A textilekkel úgy, mint baldachin, függöny, szőnyeg, díszpárna és ágytakaró, ágynemű - pillanatok alatt újjávarázsolhatjuk a szobát, így a kezdeti hercegnő és mesehős áradat könnyen átválthat majd zenekarok posztereire és híres filmszínészek képeire. Az aranykeretes tükrök, és a kristálycsillárok pedig passzolnak a hercegnős mesevilághoz is, de később egy skandináv stílusú kamaszszobában is tökéletesen megállják a helyüket. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2020. április 29-én publikáltuk.