Burkolatok a tetőtéri fürdőszobába

A tetőtéri fürdőszobák esetében nem csak az a kérdés, hogy milyen burkolat trendek aktuálisak éppen, hanem hogy ezekből mit enged meg egy-egy ilyen szabálytalan alakú tér. Ráadásul már az elrendezés kihívást jelenthet. Viszont, ha már úrrá lettünk a funkciók praktikus elhelyezésén, akkor nekiláthatunk a helyiség felöltöztetésének is. Megmutatom, hogyan válassz burkolatot.

Igazából nem beszélhetünk külön tetőtéri és nem tetőtéri fürdőszoba burkolat trendekről, mert alapvetően minden ilyen jellegű helyiségben egyforma a divat. És sajnos nem állíthatjuk egyértelműen azt, hogy egy tetőtéri fürdőben ugyanúgy bármilyen divatos burkolatot alkalmazhatunk, mint egy szabályos alakúban, hiszen a ferde falak miatti tér- és vizuális élmény egészen mást fog mutatni végeredményképpen. 

burkolat variációk tetőtéri fürdőbe

Gondoljunk például a nagymintás csempékre, ami a ferde fal „lecsapása” miatt nem tud teljes egészében látszani, érvényesülni. Ez még inkább igaz a teljes falas, poszterszerű burkolatokra, tapétákra. Igen, jól látjuk, tapétákra, hiszen egyre több cég fejleszt ki fürdőszobákban is használható, víznek és párának ellenálló tapétákat. 

Tetőtéri fürdőszobákban ezt a problémát úgy orvosolhatjuk, hogy a fókuszpontot, tehát a mosdót a tükörrel olyan falra helyezzük, ami téglalap alakú, és ha mintás burkolatra vágyunk, akkor azt erre a falszakaszra helyezzük. A ferde falakat és mennyezeteket pedig a csempe leghalványabb színű alapszínére festjük ki. 

Ha kisebb mintás burkolatban gondolkodunk, annál is hasonlóképpen kell eljárjunk, hiszen nem érdemes ráerősíteni a szabálytalan alakú felületekre, így ott is a szabályos falakat érdemes mintázni, illetve a térdfal magasságában körbevinni a másik három, vagy akár az összes falon a mintás csempét. Ez persze csak akkor lehetséges, ha a térdfal legalább 110-120 cm magas, hiszen ilyenkor a 90 cm magas mosdópult felett legalább 20-30 cm magas helyen burkolat van, ami általában szükséges a felcsapódó víz elleni védelem miatt. 

Hiába hát a sokféle jópofa fürdőszobai burkolat trend, a tetőtéri fürdők esetében általában ott lyukadunk ki, hogy a kevés függőleges falfelület miatt leginkább a fehér és a világos színek az üdvözítőek. A térélmény így sérül legkevésbé, melyet sok vagy nagyméretű tükörrel, fényes, felületekkel, és persze tetőtéri ablakokkal tovább ellensúlyozhatunk. Az élénk vagy sötét színeket ilyen terekben inkább a kiegészítőkkel érdemes bevinni. 

Tetőtéri fürdőszoba kő és márvány felületeket imitáló burkolattal 

Viszont a jó hír, hogy a most divatos burkolatok közül egy tetőtéri fürdőben bátran alkalmazható minden beton-, kő-, fa-, terazzo-, márvány- és egyéb természetes felületeket imitáló burkolat, ha az világos árnyalatú. No persze a fa és a kő természetes állapotában és megfelelő felületkezeléssel ellátva a legtökéletesebb választás, főleg, ha vizes helyiségünkben a természetesség és a wellness hatás fokozása a cél.  

A legdivatosabbak a világos, földszerű, neutrális színek, a burkolatok felületét tekintve pedig a kézműves, organikus jellegű megjelenés. Mivel a felületképzés szempontjából inkább a matt irányvonal a divatos napjainkban, így a fényes felületeket a tükörrel, walk-in zuhany üvegével, üveg lámpatestekkel, fényes kiegészítőkkel, dekorokkal vihetjük a térbe, mivel a bútorok tekintetében szintén inkább a matt irányvonal a domináns 2023-ban. 

Végezetül elmondható, hogy a fürdőszobai burkolattrendek tekintetében a luxus érzet keltése is egy nagyon fontos irányvonal, melyet a szépséges, élethű és részéletgazdag felületekkel, a természetes alapanyagokkal és a csillogó fémekkel, úgymint a különböző arany-, réz-, nikkel- és bronzfelületekkel érhetünk el, amely luxus érzést a tetőablakon beáramló fénnyel és a jól megtervezett mesterséges megvilágítással ellensúlyozhatunk. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:   

www.hnadesign.hu 

 

Kapcsolódó tartalmak a blogon: 

 


Ezt a bejegyzést 2023. szeptember 19-én tettük közzé.