A jó alvás kulcsa

Testünk és pszichénk egészsége, közérzetünk és hangulatunk mind-mind alvásunk minőségétől függenek. A rossz alvás többek között elhízást, cukorbetegséget, korai öregedést, türelmetlenséget, memóriazavart is okozhat. Nem hangzik jól, ugye? Fogadd meg tippünket, hogy pihentetőbb legyen az alvásod, még a nyári kánikulában is!  

Rengeteget lehet olvasni arról, hogyan előzheted meg az éjszakai álmatlanságot. Az élénkítők mennyisége, képernyőhasználat, környezet, mozgáshiány csak néhány dolog azok közül, amik hatással lehetnek az elalvásra és alvás minőségére. Mind közül talán a legfontosabb a megfelelő környezet kialakítása, ahol elcsendesedhetnek a gondolatok és átadhatod magad a puha ágy ölelésének.  

Észrevetted már, hogy nyáron sokkal aktívabb vagy az éjszaka közeledtével is, míg télen már a munkából hazafele tartva is el tudnál aludni? Ennek egyik oka a melatonin, ami az a természetes hormon, ami azért felel, hogy tested és szellemed összehangolja a bioritmusoddal, és szükséges ahhoz, hogy hamarabb elaludj. A hosszú nyári éjszakák nem kedveznek a melatoninnak, mivel napfényben kevesebb, míg sötétben több termelődik az alváshormonból.  

Megoldás a sötétítés 

Felnőtt, gyerek, négylábú…mindenkinek sötétségre van szüksége ahhoz, hogy jobban aludjon. Gondolj csak a kisgyerekekre, akik délutáni alvásának feltétele a sötét környezet megteremtése. Nincs ez másképp velünk se, főleg a nyári, világos éjszakákon vagy a délutáni szieszta során. Megoldás ilyenkor a sötétítők használata.  

Tudtad, hogy a tetőablakaidra már VELUX napelemes redőnyöket is választhatsz? Előnye, hogy közel teljes fényzárást biztosít, így még a szikrázó napsütésben is az éjszaka kellős közepén érezheted magad a tető alatt. A VELUX napelemes redőny továbbá csökkenti a zajt, így nemcsak az utcai lármát szűri ki, de tompítja a viharok hangját, eső kopogását. Ezek mind-mind hozzájárulnak a békés, gyors elalváshoz és nyugodt éjszakához. A napelemes redőny további előnyös tulajdonsága, hogy a besugárzó hő akár 94%-át kiszűri, így akár 6 fokkal is kellemesebb lehet a hőmérséklet odabenn a nyári kánikulában. Télen is hasznát veheted a napelemes redőnynek, ugyanis akár 17%-kal javíthatja a tetőablak hőszigetelését. Ha kiélveznéd a hővédő funkciót, de nem szeretnél már a reggeli munkába menet besötétíteni, hogy a növények is kapjanak napfényt, akkor a távvezérlés tetszeni fog.  Ennek köszönhetően bárhol, bármikor besötétíthetsz, így egy sokkal kellemesebb hőmérsékletű hálószobába érkezhetsz haza, és ráérsz a nap bármelyik szakaszában kiadni az utasítást a redőnyök lezárására.  

  


Ezt a bejegyzést 2024. július 3-án tettük közzé.