Építkezés - aktuális kérdések, bizonytalan válaszok 1. rész

Az elmúlt két-három évben igencsak meglepődtünk, amikor az ingatlanpiaci árakkal, a kivitelezési költségekkel vagy éppen a munkaerő keresésével kellett szembesülnünk. Akkor azt gondoltuk, ennél nem lehet zűrösebb a helyzet. Tévedtünk.

 

A világ nem úgy alakul, mint ahogy azt vártuk, ahogy normálisnak tartanánk. Háborúk, válságok sokasága, járványok és mindezek hozadéka nehezíti életünket. Olyan időszakot élünk, amikor kénytelenek vagyunk magunkkal, és sok, eddig magától értetődő helyzettel szembenéznünk. Kiderült, hogy vannak olyan helyzetek, javak, melyek nem maguktól értetődők, nem „járnak”, csak könnyen belefeledkezve a jólétbe, elkényelmesedtünk és szinte mindent „akartunk”, azt gondoltuk, mindent következmények nélkül megtehetünk. De ez nagyon nincs így. 

Ha most nem is részletezem az energiafogyasztással, árakkal, a mobilitással kapcsolatos gondjainkat, akkor is érezheted, hiszen tapasztalod, hogy ha ebben az időszakban építkezni szeretnél, a szokásosnál is több kihívással kell megküzdened. 

Régen volt már olyan, hogy valami nem kapható. Elfogyott a hőszigetelés? Nincs tégla? Keresni kell azon építőanyagokat, amiket evidenciaként vettél le a polcról? Hogy van ez? 

Ha kaptál, szereztél építőanyagot, nincs, aki beépítse? Vagy olyan sokat kell várni a „mesterre”, hogy azon töprengsz, hogy inkább te magad építed be? Aztán megérkezik a „szaki” és látod, nem lehetsz biztos abban, hogy ő jobban ért ahhoz, ami miatt elhívtad, mint te magad? Zavarba ejtő helyzet. 

Manapság az árajánlattal egyidőben kaphatsz infarktust is, mert olyan díjakkal lepnek meg a kivitelezők, hogy csak pislogsz. Nem kapsz előre ajánlatot? Napi árazással dolgoznak (?) szakemberek? 

Ha belevágsz az építkezésbe, rendre módosítani kell a tervet, mert nem kapható, amit beterveztél? Ki figyel a minőségre? Hogy kaphatod meg azt a minőséget, házat, amit szerettél volna? Kiben bízhatsz, miben lehetsz biztos? 

Nem sorolom tovább. A kérdés, hogy mit tehetsz? 

Kezdd azzal, hogy körülnézel: 

  • mérd fel a valódi szükségleteid, fontosabb igényeid (lehet, hogy a kevesebb, kisebb is elég?), 
  • ehhez készíttess jó tervet, keress helyszínt és 
  • mindenképpen figyeld a napi ingatlanpiaci mozgásokat, amihez 
  • keress megbízható ingatlanszakértőt. 

 

Folytatásként gondold végig az alábbiakat: 

  • ütemezed az építkezést? 
  • elhalasztod az építkezést? 
  • vásárolsz, átalakítasz? 
  • meglévő lakásod korszerűsíted (pl. energetika)? 
  • csökkented a tervezett ház, lakás méreteit? 
  • rugalmasabban kezelhető ingatlant terveztetsz? 
  • nem megszokott szerkezettel építesz? 
  • rugalmas hitelkonstrukciót keresel? 

Nem javaslom, hogy „szabadfoglalkozású”, „értek mindenhez is” típusú emberekre bízd az ügyeid. Aki profi, de legalább értelmes, szorgalmas és megbízható, biztos elkéri munkája árát, de ez akármennyi is, nem ettől lesz „drága” a megbízás és az építkezés. Az a drága, amikor a pénzedért nem kapod meg azt a minőséget, amit kértél. 

Következő bejegyzésünkben folytatjuk. 

 

Olvasd el egy korábbi cikkemet is: Házak – árak – veszélyek 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu        

  


Ezt a bejegyzést 2022. október 27-én tettük közzé.