Melyik lakberendezési stílus illik hozzád? 1. rész

Felújítás előtt állsz? Vagy csak szeretnéd egységesíteni otthonod hangulatát? Ehhez először érdemes átgondolod, hogy tulajdonképpen melyik irányzat tetszik igazán. Nézzük át a “menüt” együtt!

Vannak, akiknek fix elképzelésük van, hogy mi tetszik nekik, így tudatosan választanak kiegészítőket, bútorokat, egyéb tárgyakat az otthonukba. Viszont vannak olyanok is, akik nem tudják bekategorizálni magukat, ezért nem is feltétlenül következetesen választanak dekor tárgyakat, bútorokat. Ennek eredményeként viszont otthonukból is hiányozhat az egység - persze ez nem jelent feltétlenül problémát, ha jó ízléssel párosult a dekorálás. 

Belsőépítész szakértőnk korábbi bejegyzéseiből megismerhet(t)ed a főbb lakberendezési irányzatokat. Olvasd el az összefoglalókat vagy a teljes cikkeket és tedd le a voksod, melyik tetszik neked igazán!

 

A skandináv stílus 

A skandináv stílus nem véletlenül népszerű: letisztult, nyugalmat árasztó, praktikus lakberendezési irányzat. Ideális a tetőterekbe is, mert fehér falak és mennyezet jellemzik, illetve a nagy mennyiségben beáramló természetes fény. A funkcionalitás és az ergonómia harmóniája igaz rá. Leginkább a természetes és világos-, pasztellszíneket alkalmazza. Tetőtéri helyiség esetén mind a fa, mind a fehér, poliuretán bevonatos tetőablak illik hozzá. Ezekről itt írtunk korábban: Fa vagy műanyag bevonatos fa ablakot válasszak? 

 

A minimál stílus 

Nagy hangsúlyt fektet a látványos, de minőségi anyagokra. Egyszerű, letisztult, szimmetrikus és elegáns. A rá jellemző rendezettség akár túl steril hatást is kelthet, de a ridegséget különböző textúrákkal, kandallóval, fával és meleg színekkel, na meg sok természetes fénnyel tehetjük barátságosabbá. Ha a tetőtérben is a minimál stílust szeretnéd erősíteni, érdemes lehet tetőablak kombinációban gondolkodnod, pont az előzőekben felsoroltak miatt. A tetőablakokat egymás alá és mellé is elhelyezheted. Ez nem pusztán látványos megoldást jelent, hanem megnyitja a teret is. A tetőablakok kombinálási lehetőségeiről itt írtunk bővebben: A tetőtéri hálószoba két arca: fényben és sötétségben 

 

A rusztikus stílus 

Egyből a természetes vidékies báj, az egyszerűség és a meghitt, meleg hangulat jut róla eszünkbe. Szakít a makulátlan renddel, de pont ezzel teremti meg a karakterét. Megjeleníti a természet színeit. Ha vonz a megmunkálatlan fenyő vagy tölgy, a tégla és a kő, ez a stílus a te irányod. Hangsúlyos fagerendák, egyenetlen kőburkolatok, terméskő falak – határ a csillagos ég. 

 

A vintage 

A vintage is a vidéki bájt hozza el az otthonainkba, de szereti a sok fehéret, pasztell- és natúr színeket. Jól áll neki a kopottság. Meghittebbé teheted zöld növényekkel, mezei virágokkal. Felújíthatsz régi darabokat, és öregítheted az új tárgyakat. Ha a DIY szerelmese vagy, válaszd ezt a stílust és alkoss! 

 

A cikk második részét ide kattintva olvashatod el. 

 


Ezt a bejegyzést 2024. május 1-jén tettük közzé. 

 

Kapcsolódó írásaink, ami érdekelhetnek: