A megfelelő tetőszigetelés és ami mögötte van

Nemcsak az egyre hűvösebbre forduló időjárás, de a 2022-től szigorodó energetikai követelmények is aktuálissá teszik a tetőszigetelés kérdését. A BMI Bramac összeszedte a legfontosabb tudnivalókat a háztulajdonosok és a szakemberek számára.

 

Miért szigeteljük a tetőt? 

A megfelelő szigetelésnek számottevő hatása van a rezsiszámlánkra, olyan „járulékos” hasznokról nem is beszélve, mint a penészesedés kiküszöbölése a hőhidak megelőzésével.  

Az épületek hővesztesége a padlásfödémen vagy a tetősíkon a legjelentősebb, mivel a meleg levegő felfelé száll. „Általánosságban elmondható, hogy a lágy, puha anyagú szigetelések csak belső felhasználásra, a szarufák közé és alá helyezhetőek el, a kifelé történő szigetelésnél viszont már fontos az anyag megfelelő nyomószilárdsága és alaktartósága. Hatékonyság szempontjából a kulcs a hővezetési tényező, vagyis a Lambda-érték. Minél kisebb ez az érték, annál jobb a hőszigetelés, és annál kisebb anyagvastagság lehet elegendő” – foglalta össze Viniczai Róbert, a BMI Bramac alkalmazástechnikai vezetője. 

bramac-tetoszigeteles-belsokep 

Tetőszigetelési kisokos 

A szarufák közötti és kiegészítő szigetelésként a szarufák alatti szigetelésnél a szálas (üveg- vagy kőzetgyapot) anyagok a jellemzőek, de egyre népszerűbbek a befújt cellulóz vagy más anyagú szigetelések is. A BMI Thermazone Bramac Therm PIR szigetelő táblák elsődleges felhasználási területe a szarufa feletti elhelyezés: a nagy nyomszilárdságú táblákat felületfolytonosan és hőhídmentesen építik be. Fontos, hogy értékes lakóteret vesz el a befelé történő szigetelés szerkezeti vastagsága a szarufák külső oldalán elhelyezett szigetelésekkel szemben.  

 

Szegény pára! 

Egy hőszigetelt tetőtér esetében kiemelten fontos, hogy megfelelő páratechnikai réteget alakítsanak ki a szakemberek. „Bármilyen hőszigetelés beépítése esetén minimálisra kell csökkenteni annak lehetőségét, hogy légmozgás vagy kontrollálatlan páradiffúzió hatására nedvesség tartalmú meleg levegő kerüljön a hőszigetelésbe, mivel a belső térből kifelé haladó pára elérheti a harmatponti hőmérsékletet, és kondenzálódva károkat okozhat” – magyarázza a szakértő. 

 

A megfelelő hőszigetelés tehát már szinte alaptartozéka egy modern tetőrendszernek, de rengeteg múlik a kivitelezés minőségén is, ezért fontos komplexen, a teljes tetőrendszert szem előtt tartva gondolkodni, hogy a kivitelezésnél a hőszigeteléstől a párazárásig mindenre legyen pontos terv. 

baramac-teto-hoszigeteles


Ezt a bejegyzést 2021. november 13.