Optikai tuning a tetőtérben: 8 trükk, hogy tágasabbnak tűnjön

Ahány ház, annyi tetőtéri megoldás, mégis sokan aggódva vágnak bele a beépítésébe a szűkebb térérzet miatt. Bár a függőleges falak hiánya valóban trükkös megoldásokat kíván, de megéri, hiszen a tetőterek kuckóssága és meghittsége utánozhatatlan. Tanácsainkkal a tetőtér nemcsak otthonosabb, de tágasabb is lesz.

 1. Kezdd a burkolatoknál!

A világos árnyalatú, sima felületű, apró mintázatú, a hosszabb oldalfalakra merőlegesen lefektetett laminált padló vagy parketta pozitívan befolyásolja a térérzetet és távolítja az egymáshoz közel eső falakat.

 2. Lényeges a méret!

Ágy, fotel, kanapé és asztal esetén válassz pont akkorát, amekkorára szükséged van! Minél nagyobb bútort választasz, annál több helyet veszel el a térből. Ha túl kicsi, akkor pedig a komfortérzeted nem lesz az igazi.

 3. Legózz a bútorokkal!

Az alacsony tároló bútorokat érdemes olyan falak találkozásához helyezni, ahol egyébként is kihívás lenne a közlekedés. Ahol nagyobb a belmagasság, ott pedig építkezz és tárolj felfelé! Így kevesebb helyet veszel el a padlóból és szellősebb lesz a tér.

 4. Le a textíliával!

Igazán kicsi lakásnál sajnos meg kell hoznod a döntést: térnövelés vagy otthonosság? Ha az előbbi mellett döntesz, akkor a szőnyegektől és terítőktől el kell búcsúznod, ugyanis ezek optikailag összenyomják a szobát. Ha kényelmetlen az élet ezek nélkül, akkor válaszd a kisebbet és világosabbat! Nem kell befedniük a teljes felületet.

 5. Legyen tükör vagy ne?

Sokakat zavar, de ha téged nem, akkor alapdarab a térnöveléshez. Ha az ablakkal merőleges vagy párhuzamos helyen kap otthont, úgy visszatükrözi azt, ettől világosabbnak és nagyobbnak tűnik a tér. Hátulról megvilágított tükörrel pedig fokozhatod a hangulatot az esti órákban.

 6. Kombináld jól a színeket!

Biztosan te is hallottad már, hogy a világos színek tágítják a teret. Ez alatt nem csak a fehéret értjük. A szürke, világoskék, bézs vagy púderes árnyalatok is szóba jöhetnek. És ne csak a fal színére gondolj! Bútorválasztásnál a nyers fabútorok felé vedd az irányt! Ha túl sterilnek érzed a fehér környezetet, a kiegészítők színeivel tudsz játszani. A színes, élénk párnák, huzatok személyiségedhez illő ruhába öltöztetik a teret.

 7. Jolly Joker térnövelő: a nagy ablak

Az ablakok mérete és mennyisége döntő tényező a lakás térnövelésében. Hiszen minél több természetes fény jut a lakásba, annál világosabb lesz, ami tágasabb és otthonosabb atmoszférát teremt. A tetőtéri ablakokkal ráadásul a természet is beköszön otthonodba, legyen szó a susogó falevelekről és azok festői látványáról, vagy a csillagos égbolt éjjeli varázsáról. Tudsz ennél meghittebb kiegészítőt mutatni otthonodban?

 8. Játssz a fényekkel!

Tudtad, hogy a sarokban elhelyezett állólámpa a növeli a térérzetet? A középre helyezett mennyezeti lámpa pedig nemcsak logikus, de azáltal, hogy a plafon visszaveri a fényét, tágítja a teret. Hangulatfokozóként az ünnepi időszakon kívül is érdemes elől tartani a fényfüzért. Meghittséggel és békével árasztja el fénye a tetőteret. Ha teheted, tekerd valamelyik látszó gerenda köré, ha nem, a polcok alja vagy ágyrács is jó ötlet!

 

Kihagytunk valamit, ami neked bevált? Írd meg bátran!

 


Ezt a bejegyzést 2020. május 12-én publikáltuk.