Milyen színeket használjunk a tetőtéri gyerekszobában?

A tetőtéri gyerekszobák színvilágának kialakítása mindig izgalmas feladat, de a gyermekeink jó közérzete miatt a tetőtér megfelelő hő- és hangszigetelése is fontos. Ezeket vesszük most górcső alá!

A padlóburkolatok és bútorok színei

Amennyiben szerkezetileg minden rendben van a tetőtéri szobával, már nyugodtan foglalkozhatunk a színekkel. A padlóburkolat lehet fa, laminált padló vagy vinyl burkolat, hogy mindenképpen meleg padlón játszhasson, tanulhasson vagy aludjon a gyerkőc.

A színét tekintve a fehér, a fehérre festett fa vagy a fa különböző árnyalatai ideálisak egy tetőtéri gyerekszobában. Kevés fény esetén a fehér szín világosabbá varázsolja a teret. A fehér árnyalatok és a természetes anyagok használata pedig szellősebbé, rendezettebbé teszik a helyiséget. Sötét padló csak akkor javasolt, ha a tetőtéri ablakokon elegendő természetes fény áramlik be, illetve a mesterséges világítás is elég erős. A sötét falszínt akkor javasoljuk, ha gyermekünk kimondottan kuckós, varázslatos, meseszerű szobára vágyik.

A gyerekszobába színes padlót is tehetünk.

Gyerekszobákban a színes vinyl padló is izgalmas lehet. Ez utóbbi esetben fokozottan kell ügyelni rá, hogy a szobában rend legyen, hiszen minél több a szín, annál rumlisabb hatású a helyiség. Szintén ezen okból figyeljünk arra is, hogy ne történjen egyszerre túl sok minden a szobában, és a mennyezet lehetőleg fehér maradjon, különösen, ha alacsony a szoba.

Tipp: A semleges, letisztult formájú és színű bútorok akár elköltözésükig végigkísérhetik gyermekeinket, és használatukkal több színes dekort, kiegészítőt bír el majd a szoba.

 

A falak színezése, mintázása

Az alacsony belmagasságú tetőterek olykor nyomasztó hatását mértékkel alkalmazott vidám, de visszafogott színekkel vagy mintás tapétával ellensúlyozhatjuk. Nem kell sok színben gondolkodnunk, a tetőtérnek önmagában is lehet egy izgalmas „padláshangulata”. Lehetőség szerint a függőleges falakat fessük vagy tapétázzuk, esetleg még a térdfalakat érdemes kimozdítani a semleges színvilágból. A függőleges felületeken nagyobb minták is megjelenhetnek, így akár mesehősöket, mesefigurákat is rájuk varázsolhatunk.

A ferde falakat felfoghatjuk üres vászonként is, ráadásul, ha ágyat teszünk a térdfal elé, akkor a tető úgy emelkedik az ágy fölé, mint egy sátor, és ezt a síkot szépen lehet dekorálni. A függőleges falak pedig kréta vagy mágnes festéket is kaphatnak, így porontyaink által válik egyedivé az összkép.

Ötletes megoldás egy sátortetős gyerekszobában, aminek két lakója van, hogyha a két fél tetőteret különböző színűre festjük. Így mindenki saját birodalmat kaphat és a végeredmény is ütős lesz. A másik érdekes megoldás, ha teljesen semleges színű, szinte egyszínű a tetőtéri gyerekszoba. Ilyenkor a szerteszét hagyott ruhák, tárgyak szinte funkcionális kiegészítőnek tűnnek.

 

Szigetelés

A tető hőszigetelése azért elsőrendű fontosságú, mert a jó szigetelésnek szükség szerint hol a meleget, hol a hideget kell benntartania. A másik problémás terület a hangszigetelés. A tökéletes hangszigetelés azért nagyon fontos, mert a gyerekeink így tudnak igazán önfeledten szórakozni a saját birodalmukban. Ha ezek a feltételek nincsenek rendben, mindegy milyen színekkel akarjuk majd gyermekeink szobáját barátságossá varázsolni. A végeredmény nem lesz számukra komfortos, ha túl hideg vagy túl meleg van, vagy ha éppenséggel a szülők folyton csendre intik őket. A tető szigetelésével kapcsolatban több bejegyzésben is foglalkozunk az Építkezem, felújítok menüpontban.

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2020. március 30-án publikáltuk.