A nagy dolgok kis helyen születnek, de azért jobb, ha el is férsz!

Bár mi abszolút a tetőtér szerelmesei vagyunk, vannak, akik tartanak a tetőtéri lakásoktól. Talán mert a filmekben sok esetben elhagyatottnak, ijesztőnek ábrázolják ezeket. De szerencsére a rajongótáboruk ma már egyre nagyobb. Csak egy kis fantázia kell hozzá, és egy poros padlásból otthonos élettér varázsolható. Ráadásul a tetőtér beépítésével nő az ingatlan értéke, és az ott élők kényelme is fokozható vele. Ebben a blogbejegyzésben megosztjuk veled, hogyan tágíthatod optikailag a tetőteret néhány egyszerű praktikával. Helyezd magad kényelembe és olvass tovább! 

 

A következőkben bemutatott tippeket alkalmazva ugyan a valóságban nem kapsz extra négyzetmétereket, de látszólag mégis szellősebbé, tágasabbá alakíthatod otthonod, fokozva ezzel a kényelmet és a jó közérzetet.  

vilagos-szoba-ID10155830_XXL

Emeld ki vagy rejtsd el! 

A tetőtér berendezésénél elsődleges szempont a tér tágítása, továbbá a rendelkezésre álló alapterület praktikus kihasználására törekszünk. Azonban a ferde falakra általában mumusként tekintünk, hiszen azt gondoljuk, hogy elvesznek a térből. Ugyanakkor ezek akár egyedi belsőépítészeti megoldásokra is lehetőséget adnak. A ferde fal kiemelése megadhatja a fókuszpontot a lakásban. Akár a többitől eltérő színnel is ráirányíthatjuk a figyelmet, amennyiben éppen ez a célunk.  A megfelelő színre festett, kiugró falfelület egyedi, üdítő éke lehet a lakásnak. Ez mindenképp vonzza a tekintetet, és így kiemeli a mellette lévő területet. 

Szintén stílusos és nem megszokott hatást érhetsz el a gerendák hangsúlyozásával. Ha nincs látszó gerenda a tetőtérben, ne szegje kedved, ereszd el a fantáziád és teremtsd meg! A gerenda akár natúr barnán, akár extra színre festve tökéletes megoldást nyújthat a falak steril fehérségének vagy egyszínűségének ellensúlyozására. 

A klasszikus térnövelő tippek nagyon jól működnek a tetőtérben is. A világos színek például tágas hatást keltenek. Ha épp az a cél, hogy elrejtsd a ferde falsíkot, érdemes ezt is a többi fallal megegyező fehérre festeni, így szinte elrejtőznek a szemek elől. Nem muszáj egyébként a fehérhez ragaszkodni, ugyanezt a hatást bármely más, egységes világos színnel is elérhetjük. 

 

Apró tettek, látványos változások 

Kisebb alapterületű nappaliban a szőnyeget próbáld meg középen elhelyezni úgy, hogy a bútorok, kanapé, fotel fele takarja. Így optikailag a szoba nagyobbnak tűnik majd. Ha pici a szőnyeg, akkor a szoba közepére, a dohányzóasztal alá kerüljön. Tovább fokozhatod a hatást, ha csíkos szőnyeget választasz, a vonalak ugyanis szintén növelik a teret.  

Kicsi hely esetén a szemmagasság feletti dekorációra érdemes törekedni. Ez azt jelenti, hogy például a képkereteket is célszerű magasabbra felrakni, és olyan szekrényeket válassz, amelyek szinte elérik a mennyezetet. Ezekkel mind tágítod a teret. Mindezeken túl fontos szem előtt tartani a következő elvet: egy nagyobb bútor sokkal inkább szellőssé varázsolja a teret, mint több apró elem. 

 

Engedd be a fényt! 

A természetes fény mennyisége az egyik kulcsa annak, hogy tágasnak érezzük a teret. Nem véletlen a "sötét lyuk" kifejezés, hiszen minél kevesebb fény jut be a helyiségbe, annál komorabbnak, kisebbnek érzékeljük, míg egy jól bevilágított teret tágasnak, szellősnek, vidámabbnak érzünk. 

A természetes fény biztosításához homlokzati ablakokra, tetőablakokra, esetleg fénycsatornára vagy lapostetős felülvilágítóra van szükséged.  Például a VELUX 3 az 1-ben tetőablakok teljesen átalakítják az otthonodat, hiszen megháromszorozzák a tetőablak által bejuttatható természetes fény- és friss levegő mennyiségét, valamint fantasztikus panorámát tár eléd. Teremtsd meg és használd ki a természetes fény növelésének lehetőségeit, hogy komfortosabb és egészségesebb környezetben élhess! A tetőablakok hosszú távú befektetést jelentenek, 25-30 évig megfelelő minőségben látják el funkciójukat. 

velux-3-in-1-ID10004374_1947-01-LOI-XXL 

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem! 

Persze olykor szívesen illegünk a tükör előtt, azonban annál praktikusabb funkciója is van, mint hogy magunkat mustráljuk benne. A tükrökkel ugyanis tovább világosíthatjuk és tágíthatjuk a teret. A tükrök segítségével a természetes fény a sötét sarkokba is könnyen eljuthat, valamint a falak egyhangúsága is megtörhető velük.  

Választhatunk tükörcsempét is, és szép formában kirakva akár dekorációs szerepet is betölthetnek a kis kockák. Ha legalább kettőt úgy helyezünk el, hogy azok egymással szemben legyenek, a tér végtelenségének illúzióját teremthetjük meg. Ugyanakkor a ferde falakhoz ne rögzítsünk tükröket, válasszuk inkább a függőleges felületeket! 

 

Tiszta szoba, tiszta elme 

Próbálj megszabadulni a felesleges dolgoktól! Ne halmozd fel a levetett ruhákat a bútorokon, inkább tedd a szekrénybe, hogy rend legyen körülötted. Ha szükséges, bátran rendezd át a szobát, így elkerülheted, hogy a szeretett szentélyed zsúfolt hatású legyen. 

 

A fentieket megfogadva mindenki számára otthonos tetőteret teremthetsz! 

 


Ezt a bejegyzést 2023. február 18-án tettük közzé.