Lépcsőzés a házban – egészség vagy fáradtság?

Az otthonunk méretétől, kialakításától, szintképzésétől függ, hogy mennyit mozgunk a lakótérben. Amennyiben a térnyerést több szinten oldotta meg nekünk családi házunk tervezője, a lépcső és a lépcsőház használata a mindennapok szerves részévé válik. “Áldás vagy átok”?

Vannak, akik szeretik a lépcsőzést, vannak, akik nem, és még az is előfordulhat, hogy idővel változik a véleményünk. Mint mindig, e tekintetben is mérlegre tudjuk tenni, milyen előnyünk-hátrányunk származik abból, ha a lakás több emeleten helyezkedik el.  

A felfelé terjeszkedés húzza magával a lépcső kényszerű használatát, de nem elhanyagolandó, hogy a ház így kisebb alapterületen fog elhelyezkedni, azaz sokkal több marad a telekből a terasz, a kert számára (- ráadásul ez az egyik leghatékonyabb módja az ingatlan értékének növelésére, erről itt írtunk bővebben). Cserében a normál lépteknél erőteljesebb fizikai testmozgást kell végeznünk akár naponta többször is, attól függően, hogy a tető alatti szinten, a tetőtérben milyen funkciójú helyiségeket alakítunk ki, és ezeket a napi ritmusunkban hogyan használjuk. Ez a szempont is szerepet játszik abban, hogy a privát zónát telepítjük jellemzően a tetőtérbe, ami a hálószobákat, gyerekszobákat, gardróbot és fürdőszobát jelenti.  

 

Tippek a gyakori lépcsőzés elkerüléséhez lepcso-a-tetoterhez-527134-01-schrems-9821

  • Praktikus lehet a mosó-szárító helyiségnek, az ehhez szükséges gépeknek a tetőtérben helyet találni, hiszen ez esetben az öltözködés tere és a ruházatunk tisztításának tere egymáshoz közel kerül, emiatt kevesebbet kell lépcsőzni.  
  • Ugyancsak mérlegelendő, hogy gyermekeink felügyeletét életkoruk függvényében hogyan tudjuk hatékonyan megoldani. Minél kisebbek a gyerekek, annál fontosabb, hogy szemmel tudjuk őket tartani, természetes módon közelebb szeretnénk hozzájuk lenni. Csak az idő előre haladtával tudunk nekik önálló életteret biztosítani. Épp ezért sok lépcsőzés elkerülhető, ha a nappali aktivitás tereit és az éjszakai pihenés tereit egy szinten belül oldjuk meg.  

 

Számolni kell azzal is, hogy a lépcsőzéshez való viszonyulásunkat az életkorunk is meghatározza. Idősebb korban nehezebb a mozgás, gyengülhet az egészség, ezért az idősebb embereknek a lépcsőzés már korántsem komfortos. Mivel egyénfüggő ez a kérdés, ezért e tekintetben sem érdemes általánosítanunk. 

Bárhogy is legyen, sokunk számára nagyon is elfogadható kompromisszumot jelent a házon belüli lépcső. Mozgáshiányos életmód mellett kimondottan jó hatása lehet testünk karbantartására, izmaink rendszeres, de nem megerőltető tornáztatására. Azt se felejtsük el, hogy ez is (mint sok minden más), megszokás kérdése. A tetőteres házak lakói hamar hozzászoknak a lépcsőhöz, és ha az a lépcső megfelelő ergonómiai elvek betartásával készült, hosszú távon sem panaszkodnak emiatt. És akkor arról még nem is tettünk említést, hogy milyen izgalmasan dekorálható vagy épp milyen praktikus tárolási lehetőséget biztosít.  

Te a lépcsőzés ellen vagy mellett vagy? 

Ezt a bejegyzést 2020. november 15-én tettük közzé.