Jön az unoka - hogyan készüljünk nagyszülőként otthonunkban az új élethelyzetre?

Az új családtag érkezése nemcsak a szülők, hanem a nagyszülők otthonát is megbolygathatja. Bár az első pár hónapban még lehet, hogy csak a mama és a papa megy látogatóba, de eljön az idő, amikor a szülők kisbabával együtt kerekednek fel a nagyiékhoz. Adunk néhány ötletet, hogy a nagyszülők hogyan készülhetnek fel az érkezésre, hogyan gondoskodhatnak a kicsi biztonságáról, kényelméről. Tarts velünk!

Kezdjük a veszélyforrások azonosításával! Érdemes a bútorok éles sarkait és a konnektorokat védelemmel ellátni. Jó ötlet lehet az elérhető magasságban lévő fiókokat, ajtókat gyerekzárral ellátni. Könnyen hozzáférhető helyen ne tárolj törékeny, lenyelhető, fulladást okozható tárgyakat, eszközöket! A lépcsőre fel lehet szerelni rácsos kisajtót, amit bár a szülő könnyedén ki tud nyitni, a kicsi nem. Így megakadályozhatod, hogy felmásszon/leessen a csöppség. További óvintézkedésekről tippeket a Fő az óvatosság: tedd biztonságossá a lakást! című kétrészes bejegyzéssorozatunkban találsz. 

Ha van rá lehetőség, hasznos lehet egy hálószobát a kisgyermekes család számára kinevezni. Itt a kicsi napközben is tud nyugodtan szunyókálni, elszeparálva az ébren lévőktől. Ez a szoba lehetőleg legyen jól szellőztethető, legyen ajtaja, legyen benne sötétítő és rovarháló a nyílászárón. Érdemes ellenőrizni a helyiség levegőjének páratartalmát, hőmérsékletét, hogy megfelelő legyen a baba /kisgyerek számára. A saját biztonságunk érdekében is, de egy kisgyermek esetén főként fontos fontolóra venni, hogy ablakaink milyen üvegezésűek legyenek. A hálóban jobb több rétegű tetőablakot elhelyezni, aminek a külső rétege edzett üveg, a belső pedig laminált. Ez azért hasznos, mert pókhálószerűen törik sérülés esetén, a fólia megtartja a szilánkokat, így kevésbé balesetveszélyes. 

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a textíliák ne allergizáljanak. Frissítsük fel a kárpitokat, függönyöket, szőnyegeket, olyan mosószert használjuk, ami nem árt a kicsi érzékeny bőrének! 

Akinél kisállat is lakik, érdemes tájékozódnia arról, hogy hogyan lehet gördülékenyen összebarátkoztatni az új családtaggal! A kezdeti időszakban vagy ha ritkán találkoznak, célszerű lehetővé tenni a teljes elszeparálást. Macska vagy kisemlős esetén pedig arról is gondoskodni kell, hogy a kisállat WC-je ne legyen elérhető a kisgyerek számára. 

 

Kapcsolódó cikkeink: 


Ezt a bejegyzést 2022. április 26-án tettük közzé.