A tetőablak kiegészítői: nyitáskorlátozó és biztonsági zár

A fényzáró rolókon, redőnyökön kívül más kiegészítői is lehetnek egy tetőablaknak. Ilyen például a nyitáskorlátozó és a biztonsági zár. Ezeket különösen akkor ajánljuk megfontolásra, ha gyerkőc és/vagy kisállat is velünk él a tetőtéri otthonunkban. Lássuk a részleteket!

 

A tetőablak számtalan előnyével megismerkedhettél már a blogbejegyezéseinket olvasgatva. Talán mind közül a legfontosabbak közé tartoznak, hogy általuk növelheted a természetes fény mennyiségét (és ezáltal csökkentheted a mesterséges világítás időtartamát), hatékonyabbá válik a szellőztetés, és páratlan kapcsolatot teremt a környezettel, hiszen páratlan kilátást nyújt a szabad égre.  

Pont ez a korlátlan szabadság azonban akár veszélyt is tartogathat, de ezt a tetőablak biztonsági kiegészítőivel könnyedén megszüntethetjük.  

 

A nyitáskorlátozó használata 

A tetőablakra szerelhető nyitáskorlátozó használatával csak résnyire lehet kinyitni a VELUX tetőablakot. Kb. 10 cm-nél a billenő ablak nyitása megakad, hiszen a nyitáskorlátozó megakadályozza, hogy tovább billenjen. Ettől függetlenül az ablak szellőztetésre használható és a felső kilincs is működik, azzal nyitható a meghatározott pozícióig. A nyitáskorlátozó (kódja: ZOZ 010KD/KI) mellé meg kell vásárolni a kulcsot is (kódja: ZOZ 011). Miért szükséges ez? Bár vannak helyzetek, amikor hasznos a nyitáskorlátozó, de valamikor akadályt jelent. Gondolj csak bele, amikor ez aktív, az ablak külső felületét nem tudod tisztítani, hiszen nem tudod átbillenteni. Vagy például konyhai vagy étkezőben lévő ablak esetén lehet, hogy szükséged lesz egy gyorsabb, hatékonyabb szellőztetésre, amihez szinten nagyobbra tárnád az ablakod. És az is életszerű, hogy például a gyerekszobában az első 6-7 évben használnád ezt a kiegészítőt, de a későbbiekben már nem lesz rá szükségetek. 

  

A gyermekbiztonsági zárszerkezet 

Ha az jelent teljes biztonságot, hogy résnyire se tudjuk kinyitni az ablakot - például a gyerekszoba esetén, akkor a gyermekbiztonsági zárszerkezet (kódja: ZOZ 012K) lesz segítségünkre. Ezzel - a felszerelésétől függően - akár teljes zárást biztosítunk, megakadályozva ezzel az óvatlan baleseteket. 

A fenti két rendszer, azaz a ZOZ 010KD/KI nyitáskorlátozó és a ZOZ 012K gyermekbiztonsági zárszerkezet teljesítik az EN 16281:2013 szabvány szigorú gyermekbiztonsági követelményeit. 

 

Arra is van megoldás, ha alsókilincses, azaz felnyíló tetőablakod van. Ebben az esetben magát a kilincset lehet lecserélni biztonsági kilincsre, ami kulccsal zárható és nyitható. 

 


Ezt a bejegyzést 2023. november 15-én tettük közzé.