A zöldtetők már évszázadok óta velünk vannak

Világszerte hódít a zöldtető, de korántsem a modern kor találmánya. De mit is takar pontosan?

 

Zöldtető? Fűtető? 

Zöldtetőnek nevezzük az olyan, növényzettel borított födémeket, ahol a kert és a szigetelési rétegek szoros egységet alkotnak. A tetők zöldítése nem mai találmány: több évszázadra visszanyúló hagyományai vannak. 

A világ egyik legrégebbi faépülete és egyben talán az első zöldtetők egyikével büszkélkedhet a Feröer-szigeteki Kirkjubøargarður településen található gazdaság háza. A gazdaságot 1550 óta a Petursson család lakja, ma is itt élnek, igaz, ma már csak bérlői a gazdaságnak, az épület pedig múzeumként szolgál. Kirkjubøargarður a világ egyik legrégebbi faépülete, legrégebben lakott farmja, sőt, talán a legrégebbi zöldtetőt is itt alakították ki. Fontos tulajdonsága, hogy télen bent tartja a meleget, és mivel egybefüggő, ezért nehezebb a szélnek belekapaszkodnia. 

 

Sok funkciója lehet egy tetőnek 

A tető nemcsak védelmi szerepet tölthet be, de klímacélokat is szolgálhat. A környezetünket védő megoldás például a 

  • zöldtető, amely kertként funkcionál; 
  • hűvös- vagy hidegtetők, amely az átlagosnál több napfényt ver vissza; 
  • napelemek, például a Generon napelemes tetőrendszer. 

 

Egy nemrégiben készült kutatás azt vizsgálta meg, hogy ez a három tetőtípus egymáshoz képest hogyan teljesít a hőmérséklet mérséklése tekintetében. A hűvöstetők 1,5 Celsius-fokkal mérsékelték a hőmérsékletet a tető szintje felett két méterrel, a zöldtetők 1,2, a napelemes tetők pedig 0,6 Celsius-fokkal tudták redukálni a felmelegedést. A napelemes tetőrendszer azonban nem csupán visszafogja a felmelegedést, de tiszta energiát is termel. A Terrán Generon egyedi megoldást jelent a tetőcserépre és a szolárrendszerre együttesen. Minden cserepe külön szolárpanelként működik, tehát egyszerre tölti be a védelmi funkciót és hasznosítja a Nap energiáját. A Generon napelemes tetőrendszer rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival – jégesővel, széllel – szemben, ez pedig egyre fontosabb kérdés, hiszen a klímaváltozás szélsőséges időjárást produkál, sok csapadékkal, szelekkel, ha nem is annyira, mint Kirkjubøargarðurban. 

 

terran-generon-banner-3


Ezt a bejegyzést 2024. január 8-án tettük közzé.