Zöldülő építési trendek

Nagyjából húsz éve Magyarországon is egyre többen foglalkoznak a környezetvédelemmel, a fenntartható építéssel, visszavonulással. A „zöld” ma már nemcsak egy színt, hanem egy viselkedésformát is jelöl.  

Szerencsére egyre több felelősen gondolkodó, a természetes és az épített környezet megóvásáért, valamint az emberi egészség érdekében tenni akaró személlyel találkozhatunk. Az életmódunk változik, ennek terei is változnak. Ma más házakat tervezünk, mint évtizedekkel ezelőtt. Persze ez így túlzott leegyszerűsítés, hiszen vannak jó példák környezettudatos épületekre, tervekre, sőt, ha belegondolunk, nem is kell a történelemben nagyon visszatekinteni. Néhány generációval ezelőtt rengeteg jó példát találunk. Van remény, mert nem kell mindent újra kitalálni, felfedezni. Viszont nyitottnak lenni, gondolkodni, cselekedni mindenképpen kell! És nem akármikor, hanem most! 

Tisztázzunk valamit! A környezettudatosság és a gazdaságosság nem ugyanaz. Amikor a gazdaságosság irányából közelítünk, azaz a tőke, a pénz a gondolkodás mozgatórugója, akkor értelemszerűen az ezek által diktált logika szerint kell „játszani”. És ez rendben is van. Viszont amennyiben a fenntarthatóság a kiindulópont, akkor a gazdaságosság sokkal hátrébb kerül, legfeljebb következmény lesz, semmiképpen nem cél. Megvalósulhat e kettő egyszerre is, de fontos, hogy a fentiekkel tisztában legyünk. Ugyanis a fenntarthatóság sokba kerül. Mégpedig azért, mert „fel kell állnunk a fotelból” és kényelmetlennek tűnő cselekvésre kell rászánnunk magunkat. Az eredmény elsősorban nem pénzben kifejezhető, kevésbé lesz szemmel látható. Viszont sokkal nagyobb és pozitívabb, mint ha mindig piaci alapon működnénk. Egészségesebbek leszünk, felesleges terhektől szabadulunk meg, és valójában sokkal inkább a helyünkre kerülünk a világban, mint ahogy ma vagyunk. 

Sokféle trend létezik manapság az építészetben. Az igazán előremutató megoldások mindig stratégiaváltással járnak. Mértéktartó megoldások és ez a mértéktartás kell jellemezzen Téged is, amikor jobb, értelmesebb, egészségesebb házat szeretnél magadnak építeni. 

Helyes út a károsanyagoktól mentes építőanyaggal, szerkezettel tervezés, építés. Vagy a megújuló energiahordozók használata. Jó, ha kevesebb károsanyag-, vagy energiakibocsátással építünk, használunk házakat. Rendkívül fontos, hogy magát a házad és a benne zajló életet egy összefüggő rendszerként kezeld. Használd jó értelemben mindazt, ami körülötted rendelkezésedre áll. Ilyen például a természetes fény. Engedd be a házadba! Szabályozottan engedd be. Használj kevesebb energiát a mesterséges megvilágításra, okosan és rugalmasan védekezz a túlzott felmelegedéstől, ami a szoláris nyereség nem kellő kezelése során jut be az otthonodba. A tetőn bejutó fény a bevilágító felülethez képest nagyobb, mint a függőleges felületeken bejutó fény. Áraszd el a lakásod fénnyel, de gondold meg, hogy milyen funkcióhoz, milyen és mennyi fényre lesz szükséged.  

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu       

 


Ezt a bejegyzést 2023. december 1-jén tettük közzé. 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink a blogon: 

Konténerházak: környezettudatos és gazdaságos otthonmegoldások 

Hogyan lehetünk környezettudatosak a lakás- vagy házfelújítás során? 

Természetes anyagok a lakásban 

Mikor tekinthető a tető egészségkárosítónak, baleset- vagy akár életveszélyesnek?