Amikor a formatervezés és a funkcionalitás kéz a kézben jár

Amikor egy dekorációs elemet, bútort, világítótestet, azaz bármilyen lakberendezési tárgyat meglátunk, elsőként a külseje szúr szemet nekünk, s amennyiben az magához vonz minket, akkor mélyedünk el csak a funkcióiban. Amikor a két fő tulajdonság összecseng, és a tárgyat várhatóan pontosan arra és úgy tudjuk használni, ahogy szeretnénk, és még tetszik is nekünk (na és persze számunkra megfizethető), akkor meg is vesszük.

Nem volt ez mindig így, hiszen nem is olyan régen még egyértelműen a praktikusság alapján választottuk ki a minket körülvevő tárgyainkat, hiszen az ipar és a formatervezés még nem egy szinten állt. Vagy nem lehetett lekövetni a rendelkezésre álló technológiákkal az áhított, megtervezett formát, vagy pedig a szép tárgyunk nem úgy „muzsikált”, ahogy szerettük volna. Manapság azonban elmondhatjuk, hogy szinte teljesen megszűntek a technológiai nehézségek, és gyakorlatilag bármi megvalósítható, amit egy formatervező megálmodik. Ráadásul mindezt úgy, hogy még a környezettudatos szempontokat is szem előtt tarthatjuk, és az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük. 

Az emberek nagy részéről elmondható, hogy még manapság is a praktikusságot helyezi előtérbe, de azok számára, akiknek az esztétika (is) fontos, már nem muszáj csak a tárgy „tudása” alapján választani, nyugodtan rámutathatnak keresgélés során a nekik leginkább tetsző termékre. Sőt! A legtrendérzékenyebb réteg egyszerre teheti magáévá a formatervezés csodáit és a technológiai fejlesztések, okos megoldások multifunkciós, biztonságos vívmányait is! Az elspórolt design vagy figyelmen kívül hagyott tecnológiai javaslatok oda vezethetnek, hogy éveken keresztül nézegethetjük rossz döntéseink eredményét. 

A mai okos otthonokban ugyanis elvárás a maximális kényelem és a problémamentes, megbízható működés is. Fontos továbbá azt is megemlíteni, hogy a tetőtéri, ferde mennyezetekkel tarkított lakásokban különösen fontos tényező a praktikum, a funkcionalitás. Nem lehet csupa szép darabbal berendezni a tereket, mert akkor jó eséllyel nem fog beférni minden funkció, vagy nem lesz elég kényelmes az élet, még ha be is fér minden dizájn tárgy. Tetőtéri lakásokban érdemes egyszerre fejleszteni a praktikumot és a dizájnt, és lehetőség szerint egyedileg tervezni minden olyan bútort és elemet, ami a ferde tetőkből adódó hátrányokat ellensúlyozza, és maximális helykihasználást eredményez. Azért, mert valami különleges alakú térbe tervezett, és nem szokványos formavilágú, attól még lehet szép! 

egyedi-tervezes-ID10124475_125706-02-XXL

A design tehát egy lehetőség, amely szakértő kezekben és megfelelő költségvetéssel varázslattá válhat, főleg, ha a tetőablakokon beáramló fény világítja meg végül a létrejött, lehetőség szerint ökológialilag fenntartható lakberendezési tárgyakat, melyek mind-mind azt a célt szolgálják, hogy minél kényelmesebb, stresszmentesebb életet éljünk.  

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2021. szeptember 26-án tettük közzé.