Hogyan készítsük fel tetőablakainkat a nyári kánikulára?

Bár néha még megtréfál minket az időjárás, a hőmérő higanyszála lassan, tartósan 30 Celsius-fok fölé emelkedik. Ha felkészülsz rá, nem érhet meglepetés és hőguta! Mutatjuk tippjeinket, amivel a tetőtérben is kellemesek lehetnek a mindennapok nyáron is.

Most még nagyon vágyunk a forróságra, de ha tartósan beáll, védekezni akarunk majd ellene. Persze teljesen jogosan, hiszen a túl meleg belső hőmérséklet gátolja a teljesítőképességünket az aktív óráinkban és az alvás minőségét is negatívan befolyásolja. Lássuk, mit tehetünk ellene! 

 

Külső védekezés 

A legalapvetőbb védekezési lehetőség, ha gondoskodunk annak megakadályozásáról, hogy a napsugarak közvetlenül érjék a tetőablakot. Erre három VELUX megoldás létezik: 

  1. redőny tetőablakra, 
  2. hővédő roló, 
  3. hővédő fényzáró roló. 

 

Mindegyik verzió külső megoldást jelent, azaz kívül kerülnek elhelyezésre. Pont ezért hatékonyak, mert bármelyiket is választod, az lesz a direkt felület, ami közvetlenül találkozik a Nap sugaraival. Így megszűrik azokat, gátolják, hogy a hőenergia az üvegen keresztül bejusson a tetőtéri kuckóba. 

A tetőtéri ablakok esetén, bár a belső árnyékolás is kézenfekvőnek tűnik, önmagában nem túl hatékony hővédelem szempontjából. Mégpedig azért, mert a fény meredekebb szögben érkezik az üvegre és az üvegfelület felmelegedésével a hőenergia elég nagy része be is jut a beltérbe. 

 

Szellőztetési stratégia újragondolása 

A nyári időszakban érdemes kora reggel, illetve napnyugta után és éjszaka szellőztetni, ha nem akarjuk beengedni a meleget. A levegő cseréjére, a friss oxigénre mindenképp szükség van, de annak érdekében, hogy ne a kinti forróságot engedjük be, inkább a hajnali vagy esti órákban csináljunk egy kis kereszthuzatot. Éjszakára pedig érdemes lehet nyitva hagyni a tetőablakokat. 

 

Rovarháló 

A jó idő beköszöntével azonban a forróság mellett a szúnyogokat, éjjeli lepkéket és egyéb betolakodókat is szeretnénk kizárni. A szellőztetést ugyanakkor nem tudjuk elcsalni, de nem is kell! A VELUX tetőablakokhoz szúnyogháló is társítható belülről, ami nem gátol az ablak kinyitásában. Erről ebben a bejegyzésben írtunk részletesen: Hogyan védekezhetünk a rovarok ellen a tetőtérben?  

 

Ha pedig valami egészen okos megoldásra vágysz, a VELUX Active klímaszabályozó lesz a kedvenced! Erről itt írtunk: Biztonságban a tetőtérben nyári rapszódia idején is.  

 

Még több megszívlelendő tipp szerzőink tollából: 

 


Ezt a bejegyzést 2022. június 6-án tettük közzé.