Az ajánlatkérés fortélyai

Legyen szó építkezésről, felújításról, bővítésről vagy egyéb átalakításról, ha tettlegességig fajul a dolog, bizony át kell esned az ajánlatkérésen. Ez valakinek egyszerűnek tűnik, míg másoknak inkább ijesztőnek. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehetsz fekete öves ajánlatkérő! 

Az ajánlatkérés nemcsak azért fontos, mert ez egy megbízás alapja is lehet, de ennek pontossága és összetettsége a költségterved és kiadásaid ütemezésének kulcsa is.  

  1. Tájékozódás, kutatómunka:

    Ajánlatkérés előtt mindig olvass a témában írt cikkeket, blogokat, valós beszámolókat! Ezekből sokat tanulhatsz, hogy egy-egy munkafolyamat milyen elemekből áll össze, mire kell rákérdezned a mesternél. 
  2. Nagyíts bele a részletekbe:

    Ha elnagyolod az ajánlatkérést, elnagyolt ajánlatot kapsz, amiből nem derül ki számodra, hogy vajon minden apró részletet beleért-e a mester is, amit te. 
  3. Készülj kérdésekkel és merd feltenni őket

    A kérdésekkel saját magad és a mester számára is körvonalazod az aggályaid, bizonytalanságaid, illetve azt is, hogy mi fontos számodra. Az is fontos, hogy türelmes legyél magaddal és vele is. Lehet, hogy nem egy nyelvet beszéltek, de a kérdéseiddel kezdeményezheted a kommunikációt, így ez jó út lehet ahhoz, hogy megértesd magad és hogy megértsd te is a szakembert.
     
  4. Legyen a tiéd a választás lehetősége:

    Egy ajánlat önmagában nehezen értelmezhető, hiszen nincs összehasonlítási alapod. Éppen ezért érdemes több helyről is bekérned ajánlatot. Ráadásul minél több szakemberhez fordulsz, annál jártasabb leszel a témában, be tudod építeni a kapcsolatfelvételbe az előzőek során összeszedett tapasztalatot, így egyre pontosabb leszel!
  5. Szervezz személyes találkozót:

    Bár alapvető lépésnek tűnhet, hogy a szakember megnézze miről is van szó pontosan, és találkozzatok személyesen, nem biztos, hogy ennek lehetőségét mindenki felajánlja. Ezt kezeld fenntartással, hiszen az általad elmondottakat a helyszíni felmérés még sok mindennel kiegészítheti. A találkozó alkalmával ráadásul arról is képet kapsz, hogy mennyire precíz, megbízható az illető - például odaér-e időben, tájékoztat-e késésről, kér-e pénzt a kiszállásért, hogyan kommunikál veled, megértitek-e egymást, tudnál-e vele együtt dolgozni. 
  6. Kérd ki a környezeted véleményét:

    Mesélj a tervekről és a kapott árakról baráti beszélgetések alkalmával! Valószínűleg a társaságodból már többen átestek hasonló procedúrán, így hasznos tippeket adhatnak, ráadásul akár egy viszonyítási árat is kaphatsz. 
  7. Kérd írásban és tételesen az ajánlatot:

    Fontos, hogy minden írásban történjen, így tisztázhatók vagy elkerülhetők a félreértések, minden visszakereshető, esetleg bizonyítható. A mestert, kivitelezőt nyugodtan kérd arra, hogy tételesen írja le, az egyes munkafolyamatok milyen részfeladatokból épülnek fel, milyen munkadíjakkal járnak, milyen várható anyagmennyiséggel és anyagköltséggel kell számolni. Ennek segítségével egyrészt a költségterved is pontosabb lesz, másrészt te is jobban átlátod, milyen feladatokat kell majd ellenőrizned, vagy épp egy következő ajánlatkéréskor mire kell az árat bekérned. 

 

A szakember vagy a csapat kiválasztása sokszor nem egyszerű. Érdemes ajánlások útján keresned (barátok, család, ismerős ismerőse), mert ha valakinek már volt jó tapasztalata az illetővel, te is nagyobb bizalommal fordulsz majd hozzá. 


Ezt a bejegyzést 2020. március 15-én publikáltuk.