Így tartsd karban a fényzáró rolókat és a szúnyoghálót!

Mint a tetőablakok esetében - és gyakorlatilag mindennél -, a karbantartás a belső fényzárók és a szúnyoghálók esetén is fontos, hiszen így növelhető az élettartamuk. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük hasznos tanácsainkat, hogy a rolók és a szúnyoghálók is hosszúéletűek legyenek!

A fényzáró rolók több részből állnak össze. Egyrészt a sínből, ami lehet csiszolt alumínium vagy fehér festett alumínium. Másfelől maga a lehúzható roló, ami többféle is lehet – pl. sima és duo fényzáró roló stb. És természetesen van egy fogóka vagy kallantyú, amivel szabályozható a roló állása. 

Ha az árnyékolókat rendeltetésszerűen használod, nem károsodhatnak, viszont az idő múlásával porosak lesznek. Szinte az is borítékolható, hogy rovarok, bogarak maradványait találod mögöttük. Ezek a rolók kézi vezérlésűek, így elkerülhetetlen, hogy a por és egyéb szennyeződések mellett a kezünkkel is részben összetapicskoljuk.  

Bár a belső árnyékolók és a szúnyogháló is olyan anyagból készül, ami ellenálló a szennyeződésekkel szemben, azért alkalmanként érdemes áttörölgetni. A tisztításukat végezheted nedves törlőkendővel vagy szivaccsal is. Viszont a rátelepedett portól már érdemes rendszeresen megszabadulni, ezért a porolást gyakran végezd el! Akkor se ess pánikba, ha ezt elmulasztottad és a por már beivódott az anyagba! Ilyenkor a porszívóra csatlakoztasd fel a kárpittisztító fejet, és ezzel óvatosan porszívózd ki az anyagot. Ha pedig a rolók anyagán foltok keletkeztek az idő során, ezeket langyos víz és puha rongy vagy szivacs segítségével távolíthatod el. Fontos, hogy óvatos legyél, nehogy az anyag meggyűrődjön vagy megsérüljön, esetleg túlzottan megdörzsöld, mert az is károsíthatja. Ügyelj rá, hogy a tisztítószert ne közvetlenül az anyagra vidd fel, nehogy ezáltal károsítsd az anyagot. 

A szoba felőli felület és alkatrészek áttörölgetése az egyszerűbb feladat. Ugyanakkor érdemes az üveg felőli oldalt is megtisztítani olykor.  Előfordulhat, hogy ez csak az árnyékoló egyes elemeinek (oldalsínek) leszerelésével lehetséges. Ehhez támpontot nyújthat a beépítési tájékoztató és/vagy kezelési és karbantartási útmutató, amit minden VELUX termék csomagolása tartalmaz. Ha a dokumentumot nem őrizted meg, keress rá a www.velux.hu honlapon vagy kérd a VELUX ügyfélszolgálat segítségét a +36 1 436 0601-es telefonszámon! 

 

Tudtad, hogy minden VELUX belső árnyékoló az OEKO-TEX® által tanúsított szövetből készül, így garantáltan semmiféle káros anyagot nem tartalmaz? 

 

Nem szabad az árnyékolók elemeit zsírozni vagy olajozni! A szabad lefutást és felhúzást biztosító elemek időszakos ellenőrzését szemrevételezéssel javasoljuk ellenőrizni. Ezek kophatnak, elöregedhetnek. Az alkatrészek egy része cserélhető, esetleg javítható, de olykor a teljes csere javasolt.  

A VELUX szúnyogháló minden helyiségben megfelelő védelmet nyújt a szúnyogok és egyéb rovarok, bogarak ellen.  Az átlátszó háló nem zavar a kilátásban, viszont ezt is célszerű rendszeresen portalanítani, áttörölgetni, hogy ne üljön meg rajta a por. Használhatsz nedves törlőkendőt vagy benedvesített szivacsot is. Az anyagba beivódott port óvatosan ki is porszívózhatod, a kárpittisztító porszívófejjel. 

 

Kapcsolódó írásaink, olvasd el ezeket is! 

Év végi nagytakarítás: az árnyékolók karbantartása 

Hogyan védekezhetünk a rovarok ellen a tetőtérben? 

Milyen fényzárót válasszunk a gyerekszobába? 

A fény őrzői a gyerekszobában  

 


Ezt a bejegyzést 2023. augusztus 2-án tettük közzé.