Alaprajzi trükkök, a tetőtér-beépítés alaprajzi fortélyai - 1. rész

Feltehetjük a kérdést, miszerint mi az, amit egy padlástér beépítésekor meg lehet változtatni, mi az, amit érdemes áthelyezni, megmozgatni? Ebben a bejegyzésben most ezt a témát járjuk körül. 

 

A tetőtér beépítése mindig nagyon izgalmas feladat. Gondolom, hogy folyamatosan figyeled a bejegyzéseinket, így az eddig többször tárgyalt témákat, mint például az épület diagnosztizálást, -vizsgálatot, a szerkezeti megerősítések kérdését most nem tárgyalom. Viszont fontos lehet, hogy miként érdemes alakítani az alaprajzot. 

 

Mielőtt az alaprajzra térnénk, szóljunk pár szót a belmagasságról. Ugyanis ez a kettő ebben az esetben szorosan összefügg. 

 

A tetőtér beépítésnél az egyik legfontosabb paraméter a belmagasság. Mivel a tető ferde síkja különböző belmagasságú tereket ad, jó, ha ezzel számolsz. Tehát ne csapd be magad azzal, hogy a tetőtér, a födém teljes területét hasznos, pontosabban teljes belmagasságú térként rendezed be. Viszont ez a határ, szűkítés ne riasszon el a beépítéstől. Különböző tevékenységekhez, funkciókhoz különböző terek, belmagasságok valók, mondjuk így, elegendők. Praktikusan érdemes a tárolókat, a lakóhelyiségek, szobák polcait, beépített szekrényeit a nagyon alacsony tetőrész alá tolni. Az ágyaknál is elég a kisebb belmagasság, de azért figyelj arra, hogy az ágyban felülve se verd be a fejed. Tehát az már most látszik, hogy az alacsony terek nem felesleges terek. 

 

A tetőtérbe felvezető – többnyire belső – lépcső oda kerüljön, ahol a felérkezésnél már „normális” magasságú a tér. Ugyanígy van ez azon terekben, ahol az ember mozog, járkál, netán magasabban lévő szerkezeten fekszik, játszik. 

 

Többször előfordul, hogy a tetőtérbe úgy szeretnél vagy kényszerülsz felköltözni, hogy a szintet nem egyidőben, hanem ütemezve építed be. Az is lehet, hogy a gyerkőcök birodalma lesz ez, akik – bár rendkívül gyorsan felnőnek – eleinte egy közös térben, később inkább szeparáltan, külön terekben érzik jól magukat. Tehát úgy is kialakíthatod az alaprajzot, hogy mindenféle bontás nélkül idővel osztani tudd a teret. Figyelj arra, hogy a lépcsőt és a vizesblokkot ne kelljen ilyenkor se átalakítani, elmozdítani! 

 

Alaprajz tervezésénél sokszor probléma a fedélszerkezeti elemek sokasága. Oszlopok, ferde dúcok, vízszintes gerendák, deszkák, pallók suhannak át a padláson. Csak úgy hajolgatunk, amikor egy-egy padlást bejárunk. De hogy lehet itt élni, lakni, mozogni? 

 

Légy kreatív! Ami másnak probléma, arra Te tekints úgy, mint egyedi és érdekes sajátosságra. Ezek a fa elemek lehetnek a tetőtered egyedi belsőépítészeti elemei. Osztják, formálják a teret, de egyben bútorként is szolgálhatnak. Ha a fa fedélszék ép és kellő keresztmetszetű elemekből áll, egy kis gondossággal, felületkezeléssel és akár valamilyen klassz, Neked való színnel kezelve szépen és praktikusan illeszkedhet a térhez, a tetőtéri világodhoz. Ha elég erős egy-egy ilyen elem, a helyén hagyva akár polc, ágytartó vagy hintatartó is lehet belőle. 

 

Persze van olyan, amikor ezek épp rossz helyen vannak. Legközelebb megvizsgáljuk, mit lehet ilyenkor ezekkel kezdeni. 

 

Tarts velünk a cikkünk folytatásában is! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu    


Ezt a bejegyzést 2022. március 25-én tettük közzé.