Burkolatok tetőtérben

Ha tetőtérről beszélünk, nem csak annak a geometriája, tereinek megjelenése, de műszaki tartalma, például a hőszigetelés kialakítása, külső nyíllászárói is teljesen másmilyenek lehetnek, mint az épület többi szintjén. Ugyanígy van ez a burkolatok esetében is. 

Amennyiben egy cementes aljzatra, például esztrichre vagy falazott vakolt falakra burkolunk, úgy eljárhatunk a megszokott rutin szerint. Tetőtérben viszont sokszor találkozunk ettől eltérő anyagokkal.  

Jellemző a szerelt szerkezetek alkalmazása. Ezek a szerkezetek jelentősen nagyobb mozgást végeznek, mint a hagyományos társaik. Ezek a megoldások a legtöbb esetben gipszkarton falakat jelentenek. A gipszkarton ugyanúgy jól burkolható hidegburkolattal is, mint a cementes felületek, de a felület alapozására érdemes egy a gipszes alapot és a cementes ragasztóréteget elválasztani tudó felületelőkészítést választani, mint amilyen az Eco Prim T alapozó alkalmazása. Ragasztóválasztásnál is érdemes nagyobb rugalmasságú, MSz EN 12004 szerinti S1-es besorolású, azaz alakváltozásra képes terméket választani, mint a milyen például a Keraflex Extra S1 

MAPEGUARD-WEBES 

Természetesen nem csak falak esetében találkozunk szárazépítési megoldásokkal. Aljzatra fektetett gipszrost lemezek burkolása előtt érdemes a szárazépítési rendszert biztosító gyártó alkalmazástechnikai ajánlásait is megismerni, mielőtt kiválasztjuk a burkolatot.  

SHOWER-SYSTE,-WEBES 

Előfordulhatnak olyan esetek is, hogy nem nyújtanak optimális megoldást a ragasztott hidegburkolatok. Ilyenkor érdemes LVT vagy más hasonló laponként ragasztható esztétikus melegburkolati megoldást választani. 

 

mapei-banner 


Ezt a bejegyzést 2021. augusztus 2-án tettük közzé.