CSOK büntetés: Ezekben az esetekben úszható meg

Cikkünk előzményében bemutattuk, hogy milyen esetekben kell a CSOK visszafizetésével és büntetőkamattal számolni. Előfordulnak viszont olyan élethelyzetek, amikor ennek mértéke enyhíthető vagy nullázható. Ezeket gyűjtöttük most össze. Tarts velünk!

Nagy fellélegzés a vállalt gyermekeket nem teljesítő családoknak az, hogy a mindenkori jegybanki alapkamat, illetve 10 millió Ft felvétele esetén pedig az alapkamat ötszöröse helyett 5%-ban maximalizálta az állam a büntetőkamat mértékét. Vannak esetek, amikor ez sem teljesíthető vagy olyan váratlan esemény következik be a határidőig, ami ellehetetleníti a vállalt gyermekek számának teljesítését. Ilyenkor a Kormányhivatal 5 év haladékot adhat a visszafizetésre, bizonyos esetekben részben vagy teljesen el is törölheti a tartozást és büntetést.   

Mikor lehet a méltányossági kérelemmel élni? 

  • Ha a házastárs elhalálozik vagy megváltozott munkaképességűvé válik.  
  • Ha a magzat a 24. hét előtt halva születik.  
  • Ha a család úgy dönt, hogy nem vállal több gyermeket, miután az első vagy második fogyatékossággal született. 
  • Ha a gyermekvállalás veszélyezteti a szülő egészségét.  
  • Ha a pár meddőségi kezelések után sem tud gyermeket nemzeni. 
  • Ha a pár alkalmatlan a meddőségi kezelésre. 

Mire számíthatnak azok, akik válnak? 

Ha a válás előtt nem teljesült a vállalt gyerekszám, akkor vissza kell fizetni a fennmaradó összeget és büntetőkamatot. Abban az esetben viszont, ha a váláskor már várandós a feleség, de a baba csak a válás után születik meg, a vállalás teljesítettnek minősül.  

Mikor nem kell fizetni, ha mégsem lakjuk 10 évig a CSOK-kal vásárolt ingatlant?   

  • Akkor, ha nagyobb ingatlant vásárolunk, a CSOK tovább vihető az új otthonra, de mindenképp jelentenünk kell a változást. 
  • Ha bármelyik gyermek betölti a 18. életévét, nem kötelező a 10 év lejártáig az ingatlanban élnie.  
  • Ha a házastárs egyik tagja egy másik településen dolgozik, akkor 10 helyett 5 évig kell életvitelszerűen laknia a CSOK-kal terhelt ingatlanban.  

Cikkünk előzményéért kattints! Ebben összeszedtük, hogy milyen esetekben és mennyit kell visszafizetni a felvett CSOK után.  

Cikkünk megírásában a Forbes, 24.hu és Hitelnet cikke volt segítségünkre. 


Ezt a bejegyzést 2022. november 8-án tettük közzé.