Mit kell tudni a CSOK-hitellel kombinált zöld hitelről?

Elindult a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja, mely során kedvező kamatozású vagy részben kamatmentes hitelhez juthatunk új lakásunk vagy új családi házunk építése, vásárlása során. Mit jelent pontosan a program? Ki igényelheti és milyen felételek mellett? Olvass tovább a részletekért! 

Az ingatlanpiac lakásállománya alacsony energiahatékonyságú, ahol a zöldítés eddig nem érvényesült kellőképp. Az állam a zöld program keretében szeretne a zöldülés útjára állítani az új lakásokat, házakat, hiszen az éghajlatváltozásra mielőbb reagálnia kell az ingatlanpiacnak is. A program célja, hogy a jövő házai és lakásai környezetbarátabbak, energiahatékonyabbak legyenek. Lássuk a részleteket.  

Mennyi az annyi?  

Maximum 70 millió Ft igényelhető a futamidő végéig évi fix, legfeljebb 2,5%-os kamattal, legfeljebb 25 évre. További 10 vagy 15 millió Ft igényelhető kamatmentes hitelként, melynek összege a gyerekek számától függ.  

Kik és mire vehetik fel a lakáshitelt? 

A kedvezményes zöld hitellel lakossági ügyfelek, magánszemélyek élhetnek. Az igénylés további feltételei, hogy kizárólag lakóingatlanra vehető fel. A vásárolt vagy épített ház legalább BB energetikai besorolású, illetve maximum 90 kWh/m2/év primerenergia-felhasználású kell, hogy legyen.  

A hitelt felvevőnek vagy felvevőknek 100%-os tulajdonrészesnek kell lenniük a tárgyalt ingatlanban, mely fedezetként is szolgál a hitelhez. Emellett legalább 10 évig a hitel bevonásával vásárolt ingatlanban kell élniük állandó lakhelyként. Az ingatlan más célra nem használható, nem értékesíthető. 

CSOK-kal kedvezőbb 

A Zöld Program hitelének kiegészítéseként érkezik a 0 százalékos CSOK hitel is, ami kizárólag a két hitel kombinálásával, 2 vagy 3 gyerek után kamatmentes. Azok, akik a Zöld Program hitelét igénybe veszik és jogosultak a CSOK-ra, CSOK-hitelre is, azok két gyermek esetén 10, háromnál 15 millió Ft-ot vehetnek fel 0 százalékos kamattal új lakás vagy ház építésére, vásárlására. Használt ingatlanokra ez nem vonatkozik. (Ezesetben a hagyományos, 3%-os CSOK-kölcsön vehető fel, melyről ebben a cikkünkben írtunk. Jó tudni, hogy a zöld hitel itt nem érvényesíthető.) Így akár 85 millió Ft-hoz juthatnak hozzá a családok támogatott hitelek során, melyből 70 millió Ft a fix, éves 2,5% kamattal fut, a 15 millió Ft kamatozású, amennyiben a családnak minimum 3 gyermeke van. Természetesen az összeget nem kell kimaxolni. A 10 vagy 15 millió Ft-os, 0 százalékos kamatozású CSOK-hitel mellé 70 millió Ft-ig bezárólag kevesebb fix kamatozású zöld hitelt is felvehetünk. 

További részletekkel kapcsolatban érdemes felvenned a kapcsolatot a bankoddal, ahol a tájékoztatnak minden technikai és jogi háttérről, ami a kombinált hitelhez szükséges.  

A cikk megírásában a Pénzcentrum cikke és az MNB oldala volt segítségünkre.  


Ezt a bejegyzést 2021. november 11-én tettük közzé.