Mi fán terem a falusi CSOK?

2019 július elsején elindult a falusi CSOK. Mit jelent ez? Mennyi pénzt lehet igényelni és mire fordítható? Összegyűjtöttük Neked a legfontosabb információkat.

A kormányrendelet szerint összesen 2486,  ötezer fő alatti lakosszámmal rendelkező magyarországi kistelepülésen igényelhető a falusi CSOK, azaz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény. Felújításra, bővítésre és használt ház, tanya vagy birtokközpont (amennyiben ezek lakóház besorolásúak) megvételére is igénybe vehető. 

 

A falusi CSOK összege a gyerekek számától függően a következőképpen alakul: 

  • egy gyermekre: 600 ezer forint 
  • két gyermekre: 2,6 millió forint 
  • három gyermekre: 10 millió forint. 

A használt ingatlanra adható legmagasabb támogatás a falusi családi otthonteremtési kedvezmény keretében 10 millió forint. A falusi CSOK-hoz 10, illetve 15 millió forint erejéig legfeljebb 3%-os kamatozású kamattámogatott kölcsön ("CSOK-hitel") is igényelhető, a korszerűsítésre vagy bővítésre felvett összeg nem haladhatja meg az 5, illetve 7,5 millió forintot.

 

A falusi CSOK felhasználási feltételei: 

  • A fent megnevezett támogatási összegek mindegyikénél az összeg fele fordítható az ingatlan vételárára, míg a másik fele kizárólag felújításra vagy korszerűsítésre költhető. A CSOK feltétele továbbá, hogy az igénylést követő 10 évben az igénylők  életvitelszerűen a kedvezményezett ingatlanban lakjanak. Így tehát az ingatlant ez idő alatt nem lehet sem eladni, sem pedig bérbe adni. Ha ezek közül valamelyik eset mégis bekövetkezne, a CSOK összegét kamatokkal együtt vissza kell fizetni.  
  • Amennyiben a támogatott személy nem teljesíti a szerződésben vállalt korszerűsítési munkálatokat, akkor a teljes támogatást vissza kell fizetnie, a büntető kamattal együtt. A munkálatok elvégzésére 3 év áll rendelkezésre. 
  • A falusi CSOK és a "általános" CSOK együttesen, egyidejűleg nem vehető fel. Ugyanakkor a korábban már CSOK segítségével megvásárolt ingatlan bővítéséhez vagy korszerűsítéséhez igényelhető a falusi CSOK. 

 

A visszaélések elkerülése végett az alábbi részletszabályok kerültek meghatározásra: 

  • Egy gyermeknél 40 négyzetméter, kettő gyermeknél 50 négyzetméter, 3-nál 60 négyzetméter a minimális alapterület lakásvásárlásnál, míg házak esetében 70, 80 és 90 négyzetméter az alsó négyzetméter határ. 
  • Minimum 1 éves folyamatos TB jogviszony megléte – a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony szükséges. 
  • Erkölcsi bizonyítvány. 
  • közeli hozzátartozótól, valamint a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlás nem támogatott a falusi CSOK keretein belül. 

Ezt a bejegyzést 2020. február 3-án tettük közzé.