CSOK büntetés: Kik és mennyire járnak rosszul a CSOK-kal?

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye jelentős anyagi támogatást nyújt főképp a nagycsaládosoknak. A maximális támogatás felvételével viszont kockáztattak azok a családok, akik vállalt gyermekekre igényelték a 10 millió Ft-ot. Mikor kell fizetniük, ha nem teljesül a terv és mennyit? Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze. 

Egy, kettő és három meglévő és/vagy tervezett gyermekre igényelhető a CSOK. Használt ingatlan vásárlására maximum két gyermek után járó támogatás igényélhető, mert a három gyermek esetén járó maximális 10 millió Ft további feltétele az új típusú ingatlan vásárlása vagy építtetése.  

Milyen esetekben kell fizetni? 

  • Egy vállalt gyermek esetén, ha nem születik meg 4 év elteltével.  
  • Két vállat gyermek esetén, ha nem születik meg mindkettő 8 éven belül. 
  • Ha a mindhárom tervezett gyermek nem születik meg 10 éven belül. 

Mennyit kell fizetni? 

Az eredeti rendelet szerint egy és két gyerekre felvett támogatás esetén a büntetőkamat a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezett meg. 10 millió Ft támogatás esetén viszont már emelt büntetőkamattal kellett kalkulálni, ami a mindenkori jegybanki alapkamat ötszörösével terhelte volna meg a családokat. A jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése és az ötszörös szorzó miatt a 3 vállalt gyerekből kettő teljesülése esetén közel 51 millió Ft-ot, egy teljesülése esetén körülbelül 64,5 millió Ft-ot, nulla teljesülése esetén viszont közel 69 millió Ft-ot kellett volna visszafizetniük az érintett családoknak a 2022. augusztus végi 11,75%-os jegybanki alapkamat alapján. A drasztikus alapkamat-emelkedés miatt azonban lépett a kormány, és 5%-ban maximalizálta a kamat mértékét. Ezzel az egy gyermeket vállaltak zsebében közel 200 ezer Ft marad, a hármat vállaltak, de egyet sem teljesítettek pedig „csak” 15 millió Ft-ot fizetnek vissza a 10. év végén egy összegben.  

Abban az esetben, ha a három vállalt gyermekből egy vagy kettő teljesül, a visszafizetendő összeg is csökken. 

Cikkünk folytatásáért kattints! Ebben összeszedtük, hogy milyen esetekben enyhíthető vagy törölhető a büntetés és visszafizetés mértéke!  

Cikkünk megírásában a Forbes, 24.hu és Hitelnet cikke volt segítségünkre. 


Ezt a bejegyzést 2022. november 5-én tettük közzé.