Mi az a CSOK-kölcsön?

Minimum egy gyermeket vállaló vagy nevelő családok részére, Családi otthonteremtési kedvezmény igényelhető új családi fészek vásárlására, építésére vagy használt otthon vételére, korszerűsítésére, esetleg bővítésére. A CSOK mellé a legalább két gyermeket vállaló vagy nevelő szülők CSOK-kölcsönt is igényelhetnek. Mit jelent ez pontosan? Olvass tovább!

A CSOK-kölcsön minimum két gyermek esetén pályázható a CSOK kiegészítéseként otthonteremtésre, fix, csökkentett értékű kamatozással.  

Mennyi az annyi? 

A CSOK mellé felvehető CSOK-kölcsön két gyermek után maximum 10 millió Ft, míg legalább három gyermek vállalása vagy nevelése esetén 15 millió Ft kölcsön igényelhető, melyet mindkét esetben legfeljebb 3% kamat terhelhet, banktól függetlenül. 

Mik a CSOK-kölcsön igénylésének feltételei? 

Kizárólag olyan családok igényelhetik a CSOK-kölcsönt, akik a CSOK-ot is igényelték. Emellett a következő feltételeknek kell teljesülnie: 

- Előre vállalt gyermek, gyermekek esetén a házaspár egyik felének 40 év alattinak kell lennie.  
- Megszületett gyermekek esetén házastársak, élettársak, egyedülálló szülők pályázhatnak a kamattámogatott hitelre. Ebben az esetben a szülők életkora nem tényező. 
- A kölcsön új lakás vásárlására, építésére, használt ingatlan vételére, felújítására, korszerűsítésére, bővítésére igényelhető.  
- Az igénylőknek büntetlen előéletűeknek és köztartozásmentesnek kell lenniük. 
- Az igénylőknek igazolniuk kell, hogy az igényléstől számított 5 évben nem kellett az állam felé visszafizetniük jogtalanul felvett, igénybe vett CSOK-ot vagy más szociálpolitikai kedvezményt.  
- Kötelező a lakásbiztosítás a támogatással pályázott ingatlanra. 
- Kötelező a 180 napja folyamatos, maximum 30 nap megszakítással meglévő TB-jogviszony. 

További hasznos információk 

A CSOK-kölcsön azoktól a banktól igényelhető, ahol a CSOK is elérhető. Ha a CSOK és a CSOK-kölcsön együttes igénylése sem elég az új családi fészekre, további banki hitelekkel is bővíthetjük forrásainkat. Babavárás előtt álló házaspárok pedig babaváró hitelt is igényelhetnek.  

Tovább olvasnál a támogatásokról? A következő cikkeket ajánljuk: 

Cikkünk megírásához a Csalad.hu CSOK-kölcsön cikkét vettük alapul.   


Ezt a bejegyzést 2021. június 17-én publikáltuk.