Ellenőrzőlista 6 pontban a tetőtéri dolgozó kialakításához

Mivel sajnos úgy tűnik, hogy a home office és az online tanulás „üzemmód” tartósan köztünk marad, így nagyon sokaknak kell elgondolkodnia azon, hogy hogyan is alakítson ki az otthonában kényelmes és hatékony munkaállomást, illetve a gyermekeknek otthoni tanulósarkot. Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket, fedezd fel velünk!

Az asztal helye

A dolgozó- vagy íróasztalt mindig érdemes a tetőtéri ablak alá tenni, de ha alacsony a térdfal, azaz alacsonyan kezdődik a ferde mennyezetünk, akkor ez nem biztos, hogy lehetséges. Az asztalok magassága átlagosan 75 cm, tehát nagyjából ilyen magasságú térdfal elé tudunk asztalt tenni. Ráadásul szerencsés esetben a radiátorok a legjobban hűlő felületekre, azaz a homlokzati falakra kerülnek, s többnyire pont az ablakok alá. Amennyiben ez számunkra nem zavaró, így a radiátor elé is tehetjük az íróasztalt, így télen biztosan nem fogunk fázni, és egy légies asztal valójában nem sokat vesz le a fűtési hatékonyságból, ellentétben például egy komóddal vagy kanapéval. 

Munkavégzés az ágyban? 

Előfordulhat persze az is, hogy eddig nem volt szükség dolgozószobára vagy kuckóra a tetőtérben, és nem is fér el asztal egyik helyiségben sem, de mivel a legtöbben már laptopról dolgoznak, ezért egy kényelmes kanapé is megteszi munkaállomásnak. Ha egy mód van rá, ne az ágyon ülve dolgozzunk, mert nem szerencsés összemosni az aktív és passzív zónákat a lakásban. Az ágy lehetőség szerint maradjon meg a pihenés, feltöltődés helyszíneként, kivéve persze, ha egész életünkben ágyban ülve tanultunk, laptopoztunk, tableteztünk, telefonoztunk, dolgoztunk, és nekünk már ez a természetes, és ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a munkánkat is pihentetőnek érezzük. Ráadásul a kanapén vagy az ágyon egyszerre ketten is tudunk otthonról dolgozni, ha ez nem jár a másikat zavaró zajjal. 

Természetes megvilágítás 

Egy a lényeg, hogy mivel napközben dolgozunk és/vagy tanulunk otthonainkban, ezért a lehető legtöbb természetes fényt kell az asztalhoz juttatni, és lehetőleg úgy, hogy ne árnyékoljuk saját magunkkal az asztal felületét, tehát ne háttal tegyük az asztalt az ablakoknak. Így a szemünk sem nem fárad, sem nem romlik el. Kivétel ez alól persze, ha a ferde mennyezeten magasan vagy a födémen található a tetősíkba épített ablakunk, mert ez esetben mindenképpen elegendő természetes fényhez jutunk. 

tanulás a tető alatt

Tippek világításhoz 

A természetes fény mellett persze gondoskodnunk kell a helyi megvilágításról, azaz az asztalt, munkaterületet közvetlenül megvilágító lámpáról is, amennyiben nem elégséges a fény ebben a zónában. Igyekezzünk olyan LED-fénytestet választani, amely a természetes fényt utánozza, azaz a Kelvin 4000 és 5000 közé essen.

Dekoráció, tárolás 

A dolgozó- vagy tanulósarkot érdemes ugyanúgy dekorálni, mint a lakás többi részét, mert minél kellemesebb környezetet teremtünk magunknak, annál könnyebben megy majd az otthoni munka vagy tanulás. A rendszerezéshez felfúrhatunk pár nyitott polcot is, de ha a közösségi térben vagy a hálóban van az asztalunk, akkor jobb, ha zárt ajtók mögé kerülnek holmijaink, hogy elkerüljük a rumlis hatást.

letisztult dolgozó 

Színhasználat 

A színeket tekintve nagyon fontos, hogy alaposan átgondoljuk, hogy inkább a nyugalomra törekszünk, vagy éppenséggel serkentő, stimuláló, kreativitást segítő környezetre van szükségünk. Nyugis fészekhez a legjobb a fehér és a semleges szürke árnyalatok használata. Egy színpszichológiai kutatás során arra jutottak a British Columbia Egyetem tudósai, hogy a kék környezet a kreativitásra hat jól, a piros pedig a gondolkodást serkenti. Gyerekszobában érdemes mind a kettő színt használni, akár a falakon, akár a bútorokon, kiegészítőkön, de ügyeljünk rá, hogy a meleg árnyalatok ne legyen túl élénkek, vagy ne terüljenek el túl nagy területen, mert bár serkentik a gondolkodást, de túlságosan izgatóan hathatnak. A kreativitás és a memória szempontjából előnyös még a tojáshéj, a sárga, és a halvány narancsszín is. 

Amennyiben pedig már a home office és az online tanulás is a múlté lesz, akkor sem kell búcsút intenünk új, immár tudományosan kialakított kuckóinak, mert a különböző otthoni, kreatív hobbik gyakorlásához tökéletesen ideálisak lesznek a későbbiekben is. 

Te hogyan alakítottad ki a dolgozósarkodat?

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2020. október 30-án tettük közzé.