Konyha és nappali a tetőtérben – külön vagy egybenyitva?

Amikor konyháról és nappaliról beszélünk, valószínűleg a többség nem egy tetőtéri környezetet képzel maga elé. Pedig vannak olyan esetek, például többgenerációs házak, amikor a tetőtérben kap helyet minden funkcionális helyiség is. Ebben a bejegyzésben most azt járjuk körül, miért érdemes a tetőtérben egybenyitni a konyhát a nappalival. 

Hujber-Nagy Aletta, belsőépítész szakértőnk cikksorozatából már megismerhetted az idei konyha trendeket. Összegezve mondhatjuk, hogy a konyha túlmutat egy funkcionális helyiségen. Előtérbe kerül itt is a harmónia, az otthonosság megteremtése, a szobaszerű kialakítás. Ma már csendes, „láthatatlan” és környezettudatos gépekkel vehetjük körül magunkat. A modern megoldásokat elegyíthetjük a személyes kiegészítőkkel, így az egész család és a baráti kör számára komfortos atmoszférát teremthetünk. Egybeépül a konyhával az étkezőzóna, így több időt tölt itt a család. A kamra is a reneszánszát éli, hiszen ott rengeteg holmit rendszerezhetünk praktikusan és rejthetünk el, ha épp arra van szükség. A konyhasziget is kilép a vetítővászonról az otthonainkba. Az étkezések, beszélgetések színhelye mellett praktikus térelválasztó elem is egyben. Erről itt olvashatsz bővebben: Milyen előnyei vannak a konyhaszigetnek a tetőtéri konyhában? 

Az előzőekben felsoroltakból is látszik, hogy a konyha bátran egybenyitható a nappalival. A két részt a belsőépítészeti megoldásokkal, praktikus lakberendezéssel összehangolhatjuk, és harmonikus egész teremthetünk belőlük. Tetőtér esetén még inkább megfontolandó ennek lehetősége. A tetőből adódó ferde falsíkok összehúzhatják a teret abban az esetben, ha elaprózzuk, és kisebb helyiségekre szabdaljuk fel a négyzetmétereket. Azonban, ha összenyitjuk az összenyitható szobákat, akkor szellős, világos, átlátható környezetet teremthetünk. Az egybenyitott terek ahelyett, hogy veszítenének funkciójukból, sokkal jobban kihasználhatóvá válnak. Ha az ablakok egy légtérben és különböző irányban (esetleg különböző magasságban) helyezkednek el, még hatékonyabbá válik a szellőztetés a kereszthuzat által, hiszen szabad a levegő áramlása, nem ütközik neki a betóduló levegő a válaszfalaknak.  

Megismerhetted az egybenyitás mellett szóló érveinket. Már csak az a kérdés, hogy Te melyik táborba tartozol: 

Külön vagy egybe? Írd meg kommentben! 

 


Ezt a bejegyzést 2024. január 22-én tettük közzé. 

 

Ne hagyd ki kapcsolódó bejegyzéseinket: