Év végi nagytakarítás: az árnyékolók karbantartása

Az év végi feszített időszakban jobb túlesni a nagytakarításon is, hogy az ünnepek alatt a csillogóan tiszta lakást élvezzük, a január pedig a teljes feltöltődésről, testi-lelki lecsendesedésről szólhasson. Az árnyékolók karbantartása, tisztítása általában nem része az általános lakástakarításnak, így ez is ilyenkor kap lehetőséget. Érdemes ezen még a nagytakarítás előtt túlesni, hogy az ünnepek előtt közvetlenül már csak a szem előtti felületek miatt kelljen rongyhoz nyúlni. 

Nagyon jó szolgálatot tesznek a redőnyök, árnyékolók a napsütéses hónapokban. Sajnos ilyenkor nemcsak a tűző napfényt, de a bogarakat is kívül tartják. A rovartetemek, por, kosz szép kis réteget képez a felületeken. Tisztításuk, ápolásuk viszont egyszerű. Bár ahány árnyékoló típus, annyi javaslat, mégis vannak közös nevezők! A zsíros és olajos tisztítószerek például minden esetben kerülendők! Mutatjuk, hogy miket használj, amivel nem károsítod a felületeket. 

Így tisztítsd a redőnyöket!   

A redőnytisztítás során az alkoholtartalmú tisztítószereket, oldószereket, súrolószereket mindenképp kerüld, mert koptathatják az alkatrészek felületeit! A kopott felületekről pedig nehezebb letakarítani a szennyeződéseket. A porszívó kárpittisztító fejével érdemes a redőnylábakon is óvatosan átmenni. 

Így tisztítsd a külső hővédő rolót! 

Nyugodtan áztasd be nagyon rövid időre kádba vagy öblítsd le folyó víz alatt! A tetőablak tisztítása során ügyelj arra, hogy ne közvetlenül az ablakra fújd a tisztítószert, hanem a rongyra! Ha ugyanis az ablakfelületre fújod, a rolóra is kerülhet belőle, ami károsíthatja a felületét.   

Így tisztítsd meg a szúnyoghálót és belső árnyékolót!  

Anyagukból és kivitelezésükből adódóan strapabíróak és ellenállóbbak a szennyeződésekkel szemben, így kezdésnek nedves szivaccsal, törlőkendővel is próbálkozhatsz. Mivel a por hamar újra felüti fejét, így a belső roló portalanítását érdemes rendszeres feladattá kinevezni.  Ha ezt egy jó ideje elhanyagoltad, akkor sajnos előfordulhat, hogy a por beivódott az anyagba. Ilyen esetben a kárpittisztító belső fejévél próbáld meg óvatosan kiporszívózni! Foltok esetén pedig jöhet a benedvesített puha rongy vagy szivacs, kerülve a dörzsölést és figyelve arra, hogy ne gyűrjük meg vagy sértsük fel az anyagot! Plusz nehezítő tényező, ha az ablak felőli oldalához nem férünk hozzá közvetlenül. Ebben az esetben keresd ki az árnyékoló útmutatójában található munkavédelmi és szerelési útmutatót és ennek mentén szereld le az egyes oldalsíneket! Ha ez a dokumentum elveszett, akkor a gyártó honlapján és elérhetőségein kérj további tájékoztatást!   

Az idő előrehaladtával és a gyakori használattal természetes úton is elindul az árnyékolók egyes elemeinek öregedése, kopása. Ilyenkor még lehet esélyünk a javításra, de eljön az a pont, amikor érdemes megfontolni a cserét. Ilyen esetben mindenképp nézz utána, hogy a tetőablakoddal milyen új árnyékolók kompatibilisek!  

 

Te mivel szoktad tisztítani az árnyékolókat? 

 

Cikkünk megírásában a VELUX tanácsai voltak segítségünkre.  


Ezt a bejegyzést 2021. november 20-án publikáltuk.