Tetőablakcsere Gyakran Ismételt Kérdések 2. rész

Cikksorozatunk első részében a tetőablak termékválasztással kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat ismerhetted meg. Nézzük meg most a beépítést érintő dolgokat!

Milyen szempontokat szükséges figyelembe venni az ablak méretének kiválasztásakor? 

A szélesség: Ahhoz, hogy az ablakszélességet megállapíthasd, a tetőszerkezetben függőlegesen futó szarufák közötti távolságot érdemes figyelembe venni. Mivel az ablaktok és a szarufa között mindkét oldalon 3 cm meghagyása szükséges annak érdekében, hogy az ablak környezetét hőszigetelő anyaggal körbevehessük, ezért a tetőtéri ablak szélességéhez 4-6 cm-t hozzáadva kaphatod meg azt a szarufatávolságot, melybe az ablak beépíthető. Előfordulhat, hogy a szarufák közötti távolság és az ablak szélessége nem egyeztethető össze. Ebben az esetben az ablak körül a tetőszerkezet megváltoztatása szükséges. Ezekhez a változtatásokhoz ácsra lesz szükséged.  

A hosszúság: Az ablakhosszúságot a tető hajlásszöge befolyásolja. Minél alacsonyabb a tetőd hajlásszöge, annál hosszabb ablakot érdemes választanod! A tető hajlásszögétől függően az alábbi hosszúságú tetőtéri ablakot ajánljuk: 

  • 06 méret (hossz: 118 cm) tetőhajlásszög megközelítőleg 43°-tól 90°-ig 
  • 08 méret (hossz: 140 cm) tetőhajlásszög megközelítőleg 34°-tól 65°-ig 
  • 10 méret (hossz: 160 cm) tetőhajlásszög megközelítőleg 28°-tól 52°-ig  

 

Van összefüggés a tetőhajlásszöge és az ablakok beépítése között? 

Igen, a billenő VELUX tetőablakok 15°-90°-os tetőhajlás esetén építhetők be, míg a felnyíló-billenő tetőtéri ablakok 15°-55° közötti tetőhajlásszög esetén alkalmazhatók. 

 

Mit kell megvásárolnom egy ablakbeépítéshez?  

  • Burkolókeret: Az előzőekből már kiderült, hogy a tetőtéri ablak beépítéséhez burkolókeretre feltétlenül szükséged lesz, hiszen ez biztosítja a megbízható kapcsolatot a nyílászáró és a mindenkori tetőfedő anyag között. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például ő gondoskodik az esővíz elvezetéséről, valamint védi az ablaktokot az időjárás viszontagságaitól (pl. szél és hó) és a légszennyezés hatásaitól. 
  • Hőszigetelő keret: A BDX jelű hőszigetelő keret tartalmazza az alátétfóliát és vízelvezető csatornát. Ezek együttesen a környezeti hatásokkal szemben lezárják és szigetelik az ablakot. A hőszigetelő keret megakadályozza a hőhíd kialakulását az ablak és a tetőszerkezet között. Az alátétfólia és a vízelvezető csatorna a tartós vízzáró csatlakozásról gondoskodik. 
  • Párafékező fólia: Az ablakbeépítés záró művelete a gipszkartonozás, lambériázás előtti lég- és párafékező réteg kialakítása. Ehhez válaszd a VELUX BBX jelű párafékező fóliáját! 

  

Hogyan kell kialakítani a belső burkolatot? 

A belső burkolatot az ablak alatt függőlegesen, az ablak felett pedig vízszintesen kell elkészíteni. Így nem csak több fény jut a helyiségbe, hanem azt is lehetővé teszi, hogy az ablak alá épített fűtőtestből felszálló meleg levegő átjárja az üveg felszínét és megakadályozza a páralecsapódást. 

 

Ha elbizonytalanodtál a megfelelő típus kiválasztásában, méretvételben, vagy bármilyen kérdés felmerült benned, kérd a VELUX Vevőszolgálat segítségét a +36 1 436 0601-es telefonszámon vagy a vevoszolgalat@velux.com e-mail címen! 

Olvasd el a cikk első részét ide kattintva! 

További információ: https://tetoablak.veluxshop.hu/vevoszolgalat/gyakran-ismetelt-kerdesek 

 


Ezt a cikket 2021. október 4-én tettük közzé.