Így előzd meg a tető amortizálódását

Szeretnéd, hogy a tető hosszú távon szép és tartós maradjon? Ne csak otthonod belső tereire fordíts figyelmet, előzd meg a háztető amortizálódását megfelelő felületkezeléssel ellátott tetőcserép választásával, vagy amíg nem aktuális a tetőcsere, tisztítsd rendszeresen a kültéri felületeket! A Terrán Tetőcserép elmondja, miért is olyan fontos ez! 

A jó idő beköszöntével kezdődhet a hagyományos nagytakarítás. A ház és a kert rendbetétele mellett nagyon fontos a tető karbantartása is. Az esetleges balesetek és károsodások ugyanis megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Nem elég kétévente csak átnézni a szerkezetet, megfelelő termékválasztással és rendszeres takarítással a saját dolgunkat is megkönnyíthetjük, valamint rengeteg pénzt és idegeskedést spórolhatunk meg.

Mohásodás a tetőn

 

Milyen szennyeződések veszélyeztetik a tetőt?

Az esztétikai változások mellett az évek múlásával nagyon sok környezeti tényezőnek van kitéve a tető. Az eső és hó okozta károk, a jegesedés, valamint a szmog erősen kikezdi a cserepek felületét. A savas kémhatású folyadék folyamatos maró hatása évről évre egyre nagyobb mértékben koptatja a felszínét.

A csapadékvíz mellett mohák és algák is előszeretettel telepednek meg a szerkezeten. Ezek a mélyebb hézagokba is beférkőznek és olyan helyekre juttatnak nedvességet, ahol közvetlenül a tető szerkezetét rongálják. Eltömítik a fedőanyagok közötti hézagokat, melyek csepegésekhez és beázásokhoz vezetnek.

 

Miért olyan fontos a megfelelő felületkezelés?

A minőségi alapanyagból készült és megfelelő felületkezeléssel bíró tetőcserép taszítja a szennyeződéseket, vagyis az sokkal inkább ellenáll a mohásodásnak, továbbá a nagyobb mennyiségű füstgázok lerakódásával és maró, fakító hatásával szemben is hatékonyabban véd. Ráadásul bizonyos felületkezelésű tetőcserepekkel a tetőtér felmelegedése is mérsékelhető, tehát professzionális termékekkel az állagmegóváson túl kellemes hőmérsékletet is teremthetünk otthonunkban.

A Terrán különleges felületkezelései hosszú távon is megoldást jelentenek egyedi igényektől és mikroklímától függően, négy különböző típussal választ adva a kihívásokra.

Tetőcserép felületkezeléssel

 

Miért fontos a meglévő tetőcserepek tisztítása?

A takarítás során nemcsak megszabadulunk a nem kívánt szennyeződésektől, de a felületi karbantartás hatására olyan sérüléseket is észrevehetünk, amiket eddig a kosz eltakart. A felfedett károkat ezt követően hatékonyabban és gyorsabban tudjuk orvosolni, megelőzve a nagyobb sérüléseket.

A tisztításnak természetesen esztétikai szerepe is van. Egy-egy ilyen alkalom után teljesen felfrissülnek a cserepek, színük újjászületik, és összhatásában olyan látványt nyújt, mintha most cseréltük volna le az egész tetőszerkezetet.

Tetőnagytakarítás szakember segítségével

 

Milyen gyakran tisztítsunk? Szükség van szakember segítségére?

A gombásodás és algásodás megelőzése érdekében optimális esetben 5-7 évente végezzük el az esedékes tetőnagytakarítást. Itt fontos megemlíteni, hogy a leghatékonyabb és legbiztonságosabb megoldás, ha szakember segítségét kérjük. Igaz, nem a legolcsóbb megoldás, de mindenképpen kifizetődőbb, mint a tető végleges meggyengülése miatt szükséges teljes csere. Nem beszélve az esetleges balesetek elkerüléséről.

A szakemberek teljes körű szolgáltatás keretén belül nagynyomású vízzel alaposan lemossák a cserepeket. Ezt követően több rétegben átfestik, továbbá vízlepergető, UV védelemmel ellátott vegyszerrel kezelik felszínüket, ezzel is megnövelve a cserepek élettartamát. Fontos azonban, hogy mielőtt szakembert bízunk meg a tisztítással, alaposan tájékozódjunk az alkalmazott eljárással kapcsolatban, hiszen nem mindenki ugyanazzal a munkamechanizmussal dolgozik.


Tetőtisztítás magas nyomású mosóval

Amennyiben önállóan szeretnéd megoldani a nagytakarítást, először is szükséged lesz egy magas nyomású vízágyúra, melyet számos kölcsönzőből igényelhetsz. Jó alaposan mosd át a cserepek felszínét, és amikor a nagyobb szennyeződésektől megszabadultál, alkalmazhatsz gomba- és algaölő vegyszereket is. Ezek sokkal intenzívebben tisztítanak, mint a sima víz. Ha biztosra szeretnél menni, a vízágyú mellett használj kefét is.

Karbantartás és/vagy felületkezeléssel ellátott tetőcserép? A döntés a Te kezedben van! Gondolj már most a jövőre, és válassz időtálló tetőcserepet!

Banner_javított


Ezt a bejegyzést 2020. május 7-én publikáltuk.