Fő az óvatosság: tedd biztonságossá a lakást! 1. rész

Jobb félni, mint megijedni – különösen igaz ez, ha kúszó-mászó kisgyerekkel és/vagy egy vagy több szabadon mászkáló kisállattal élünk együtt. A mi felelősségünk, hogy otthonunkat biztonságossá tegyük számukra is. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a nagyobb baleseteket. Ehhez adunk most pár tanácsot, tarts velünk!

  

Akár gyerkőccel, akár kisállattal gyarapodik a család, kellő alapossággal érdemes sorra venni, hogyan tehetjük biztonságossá számukra a lakást. Most rávilágítunk néhány ilyen óvintézkedésre, melyekkel a nagyobb balesetek egy része elkerülhető.  

  

Ha a gyerek kúszik, mászik… 

Ennek nagyon örülünk, de ez az időszak egyben a nagy felfedezések korszaka is. Mindent megtapogat, esetleg a szájába vesz, megfog, leejt, eldob, felkapaszkodik rá, felborítja és még hosszasan sorolhatjuk a baljós mozzanatokat.  

  • Éppen ezért, ha a konnektorok, aljzatok elérhető magasságban vannak, vakdugókkal biztonságossá tehetjük. Ha ezzel bedugaszoljuk a szabad nyílásokat, nem tud majd belenyúlni a gyerkőc és véletlenül sem rázza meg az áram.  
  • A kábelek is izgalmasak lehetnek. Rejtsük el ezeket lehetőség szerint bútorok mögé, kábelcsatornába stb.  
  • A bútorok éles sarkait sarokvédővel tehetjük biztonságosabbá. 
  • Ha üveg dohányzóasztalunk van, érdemes ettől megválni egy jó 10 évre. Egyébként sem túl praktikus, szem előtt van alatta minden, meglátszik rajta minden lenyomat, összekaristolódik és balesetveszélyes. 
  • A borulékony, törékeny dísztárgyak, bútorok mehetnek a pincébe! Az első pár évben a lakberendezésben a trendek követését felváltja a praktikusság, funkcionalitás irányelve. Ami törékeny, az el is törik, úgyhogy ne kísértsd a sorsot! Majd egy pár év múlva örülni fogsz, amikor a pincéből előhozhatod a megmentett, ép kiegészítőidet! 
  • Fúrjunk fel és rögzítsünk mindent! Állópolcokat, szekrényeket, komódokat inkább fúrjuk fel a falra, nehogy felboruljanak egy óvatlan pillanatban. 

  

Tarts velünk a cikk 2. részében is!  

Neked még milyen biztonsági óvintézkedés jut eszedbe? Írd meg hozzászólásban! 

Ezt a bejegyzést 2021. november 25-én tettük közzé.