Mivel növelhetem leginkább az ingatlan értékét?

„Ingatlanba megéri befektetni” – tartja a szájhagyomány. Valóban így megy ez, ha az elmúlt évek, évtized ingatlanpiaci árait nézzük. Az ingatlanok árát persze számos dolog befolyásolja, mi most azt járjuk körbe, mire figyel egy értékbecslő. Tarts velünk és tudd meg, milyen beruházásokat célszerű végrehajtanod, ha hosszú távon növelni szeretnéd az ingatlanod értékét! 

Tanulságos lehet felméretni az ingatlan értékét értékbecslő szakemberrel, hiszen a véleményét értéknövelő beruházásként kamatoztathatjuk. De annak érdekében, hogy megspórold ezt a kört vagy felkészülj a találkozóra, összegyűjtöttük egy értékbecslő segítségével a főbb megállapításokat, szempontokat. 

Az ingatlan piaci-forgalmi értékét az előírtaknak megfelelően legalább kétféle értékelési módszer elvégzésével határozk meg. A piaci összehasonlító adatokon alapuló értékelési módszer a legjobb megközelítés lakóingatlanok esetében. Másik bevett gyakorlat a költségelvű értékelési módszer, ahol a telek és a felépítmény értéke önállóan kerül meghatározásra.  

 

Külső tényezők 

Az érték-megállapítás során a legfontosabb szempontok jellemzően a külső tényezők, vagyis azok a szempontok, melyeken egy adott ingatlan tulajdonosaként egyáltalán nem, vagy csak jelentős befektetéssel, a gazdaságossági szempontokat félretéve lehetséges változtatni.  

Milyen településen, mely részén, milyen övezetben fekszik? Milyen távolságra van a központtól? Közművesített-e terület? Milyen a közterület burkolata –pl. aszfaltozott-e? Milyen az utcakép, milyen arányban található zöld felület? Milyen a környék infrastrukturális ellátottsága, a közösségi közlekedési kapcsolata, parkolási lehetőség és autós közlekedés? Milyen a környék lakosságának összetétele? Környezet karbantartottsága? 

 

A telek és a lakóépület tulajdonságai 

Míg az előző tényezők kevésbé függenek a tulajdonostól, a telek és az épület adottságai, jellemzői már annál inkább.  

Milyen a telek? Közművesítették-e már? Milyen a felszíne, formája, állapota? Milyen módon van körülkerítve, milyen bejárattal rendelkezik? Milyen alapanyagból épült, milyen a szerkezete, milyen a megjelenése? Milyen típusú, milyen tető van rajta? Közművesített-e, összkomfortos-e, felújított-e, milyen a műszaki és esztétikai állapota? Milyen a fűtésrendszere? Milyen a belmagassága? Van-e klíma? Van-e riasztó? Mekkora a hasznos lakóterület mértéke a telekterülethez viszonyítva? Milyen az alaprajzi elrendezés? Milyen az alapterülete? Milyen az épület benapozottsága? Kb. mennyi idő alatt kelne el? 

 

Értéknövelő, értékmódosító beruházások  

Természetesen minden eset más és más, így az értéknövelés függ a kiindulási állapottól is. Egy szemléltető példa kedvéért nézzünk egy korszerűnek mondható, jó műszaki és esztétikai állapotú házat, ami gyenge az alaprajzi elrendezésben, mert egy 2 gyerekes család él benne, mindössze 2 hálószobábanEbben az esetben értéknövelő beruházás lehet, ha plusz hálószobával bővül az otthon. Ennek alapvetően 3 eshetősége van: amennyiben megoldható, hasznos alapterület bővítése nélkül újraoszthatók a helyiségek, így kialakítható a plusz szoba. Ha erre nincs mód, bővítésről beszélünk. A hasznos alapterület növelése megvalósulhat vertikálisan és horizontálisan. Ha földszintes, magas tetős épületről beszélünk, és a tető hajlásszöge megfelelő a tetőtér-beépítéséhez, akkor az épület a lehető leggazdaságosabb módon tetőtér-beépítéssel oldható meg. Ennek számos előnye lehet, például így az átalakítás a lehető legkisebb mértékben módosítja az épület megjelenését, ráadásul a telekből sem veszünk el területet (erről itt olvashatsz bővebben: Kettő az egyben: kétszer akkora lakótér és tágas kert)  

A bővítéssel a komfortfokozat is javítható, hiszen, ha az említett példát nézzük, további hálószobák kerülhetnek kialakításra, így a család bővülése vagy a gyerekek felcseperedése esetén is kényelmes, jól kihasználható és szeparálható terekkel rendelkező családi otthont teremthetünk Ezzel akár több generáció szeparált, mégis együttélését biztosíthatjuk.   

 

Ha a tetőtér-beépítés mellett döntesz, érdemes szétnézned, megpályázhatsz-e rá támogatást! A falusi CSOK és a CSOK is lehetővé teszi ezt. 

Ezt a bejegyzést 2020. november 8-án tettük közzé.