Glamour: a csillogó és könnyed elegancia

A glamour szó maga csillogást, ragyogást, varázslatot jelent. Eredetileg a filmsztárok életét utánozza, illetve a hollywoodi öltözők hangulatát idézi, de fontos, hogy a tulajdonos személyisége is jelenjen meg az enteriőrben. Ez a stílus egy fajta nagyvonalúságot tükröz, szereti a finom anyagokat, az aprólékosan kidolgozott, látványos kiegészítőket és a fényt. A glamour luxust és könnyedséget sugároz, továbbá funkcionalitás jellemzi. Hangsúlyos csillárjai, fényes felületei, gazdag kelméi ellenére mégis könnyed tud maradni, és bár drágának tűnik ez az irányzat, mégsem feltétlenül az. 

Hívószavai 

Szépséges, ragyogó, csillogó, nagyvonalú, sokszínű, elegáns, komoly, látványos, gazdag, kifinomult, fényes, fényűző, figyelemfelkeltő, hedonista, nőies, buja, visszafogott, szertelen, modern, egyedi, varázslatos, romantikus, kalandos, izgalmas, elérhetetlen, rendezett, tiszta. 

glamour-puderes-arnyalat-03 

Színvilág 

A legjobban azzal érzékeltetjük a luxust, ha neutrális árnyalatokat használunk, ezért a stílus leggyakrabban előforduló színei a fehér, a fekete, az arany és az ezüst. Jellemzőek még a pasztellszínek is, úgymint a halvány acélkék és púderrózsaszín. Télen azonban sokan a sötét tónusokat részesítik előnyben, például a sötétzöldet, lilát. Fontos szabály, hogy egy domináns és két kiegészítő szín alkalmazásával öltöztessük fel a helyiségeket. A glamournál használatos kombinációk a fehér-fekete-arany, a lila-bézs-arany, sötétzöld-fekete-arany stb., melyeket nőies, púderes árnyalatokkal ellensúlyozhatunk.  

Formavilág 

A színek után nagyon fontos a formák helyes megválasztása is. A most divatos egyszerű és letisztult szögletes formák helyett itt inkább részesítsük előnyben az elegáns, ívelt formájú, izgalmas görbületű bútorokat, kiegészítőket. 

Minták 

A virág- és egyéb pompázatos motívumok, valamint a márványminta jellemzik. 

Anyaghasználat 

A természetes anyagok itt kevés hangsúlyt kapnak, a fényes vörös- vagy sárgaréz alkotóelemek azonban annál nagyobbat. Az igazi glamour hatás elérésének érdekében a lágy anyagokat, textíliákat vagy felületeket fém, üveg, tükör és kristály elemekkel kombinálhatjuk. A konyhákban a technikai kövekből épült, márvány hatású pultok és cseppfalak jellemzőek. 

glamour-csillogo-furdoszoba-02 

Felületek 

A ragyogást például csillogó mozaikokkal, tükrökkel, üveg- és gyöngyház-, kristály- és fémfelületekkel érhetjük el. A magasfényű vagy selyemfényű, illetve a metálos felületek, a gyémántok, a Swarovski kövek, a fényes csempék visszatérő elemek. A falakra kerülhet üveg, csillogó, fémes hatású kompozitanyag vagy greslap, esetleg polírozott, kőhatású lapburkolat. Természetesen a csillogáshoz és ragyogáshoz ezeket a felületeket okosan meg is kell világítani. Éppen ezért fontos, hogy a szobákba bejutó természetes fényt megnöveljük tetőablakokkal vagy akár tetőablak kombinációkkal. 

Padló 

A padló lehetőség szerint természetes vagy természetes hatású. Általában fa, márvány, gránit, vagy márványmintát és egyéb természetes felületet imitáló nagytáblás burkolólapot láthatunk a glamour otthonokban. 

Bútorzat 

Legyen akár eredeti vagy másolat, a régiségek fontos tárgyai a stílusnak.  A régi darabokat modern garnitúrával kombináljuk. Az alap bútorok lehetnek visszafogottak, letisztult formavilágúak, némi csillogással, de beleférnek a hangsúlyosabb, az art deco vagy akár barokkos darabok is. A bútorokra jellemző a selymes, fényes felületek, a magasfényű frontok, az üveg, a plexi vagy akár a márvány is. Gyakran találkozhatunk kárpitozott fotelekkel, csillogó konzolasztallal és üveg vagy márvány dohányzóasztallal a glamour otthonokban.  

glamour-stiluso-barsony-karpit-01

Dekoráció 

A gyertyatartók, kristályvázák, képkeretek, bútorfogantyúk, tükrök alappillérei a glamournak. Anyaghasználat szempontjából ezek a tárgyak lehetnek króm- vagy aranyszínűek, üvegek, gyöngyház bevonatúak.  

Kiegészítők 

A kiegészítők kiemelt szerepet játszanak, és ami még fontosabb, hogy ezek pontos helyét is meg kell határozni, ráadásul évszakonként javasolt változtatni is azokat. A mosogatók és csapok lehetnek kerámiából vagy acélból. Ez utóbbiak nem csak ezüst, hanem arany színben is pompázhatnak. A csapok lehetnek rézből is, a kádaknak lehet oroszlán lába, a kandalló és a tűz pedig kihagyhatatlan elemek. A kandalló többnyire a klasszikusan elhelyezett TV helyén van, a televízió pedig el van rejtve.  

Ajtók, ablakok 

Bármilyenek lehetnek a nyílászárók, csak egy a lényeg, hogy elegáns legyen az összhatás. Tetőtérben a tetőtéri nyílászárók és a fénycsövek szinte kötelezően ajánlottak, hiszen a csillogó és fényes felületeken megsokszorozódó fény adja meg a kívánt ragyogó összképet a glamour enteriőrökben. Érdemes ezeket fehér változatban beszerezni. 

Világítás 

A glamourban fontos szerepet kap a megvilágítás. Olyan lámpatestek használata javasolt, amelyek szórják a fényt, tehát a csillogó, az üveg és a kristálylámpák jöhetnek szóba. Elengedhetetlenek a nagyméretű csillárok az étkező- és a dohányzóasztal fölött, de fürdőkben is van létjogosultságuk. A falikarok és állólámpák szintén általánosak, de ha félünk, hogy giccsessé válna az összhatás, akkor egy lámpacsaládban gondolkodjunk csak.  

Textilek 

A textilek fényes vagy bársonyos felületűek a glamourban, így alkalmazhatunk selymet, szatént, brokátot is. Ezekhez társulhatnak strasszok, gyöngyök, rojtok, bojtok és tollak, szőrmék is. Betervezhetünk még pár műszőrméből vagy bársonyból készült díszpárnát hosszú szálú, süppedős szőnyegekkel.  

Keverése más stílusokkal 

A glamourban nem kell törekedni a vegytisztaságra. A minimál, a barokk, a rusztikus és a klasszikus stílus elemei is megengedettek, az art deco elemeinek használata pedig szinte kötelező. 

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2022. október 25-én tettük közzé.