Nem csak anyagilag éri meg többgenerációs otthont kialakítani!

„Akkor vagy jó helyen, ha a szülő / anyós, após nem tud hozzátok papucsban átmenni” – szoktuk mondani. De biztos így van ez? Nézzük meg, milyen előnyei vannak a többgenerációs háznak!

Közel a kéretlen tanács, de a segítség is! 

Gondolj bele, mennyivel egyszerűbb saját magadnak, vagy a pároddal közösen magatoknak egy kis szabadidőt beiktatni, ha a gyerkőcökre addig a nagyszülő tud vigyázni, és ennek kivitelezéséhez neked nem kell a szabadidődből utazásra, közlekedésre és logisztikára fordítani. Ráadásul csak a lépcsőt kell megmászniuk, és már otthon is vannak a lurkók! Igaz ez fordítva is: szüleidet vagy párod felmenőit könnyebben láthatjátok el, ha rászorulnak, ha ilyen közel éltek egymáshoz, és ők is nyugodtabbak, nem félnek, hogy nem tudnak segítséget kérni magányukban. 

 

Társaság 

A korban feletted lévő generációnak - de valljuk be, Neked is - jól esik a társaság. Különösen igaz ez most, amikor korlátozottak a lehetőségek a nagyobb családi és a baráti találkozókra, és még ki tudja meddig lesz ilyen bizonytalan a környezet. Néha biztos neked is jobban esne nem csak a pároddal elfogyasztani a reggeli kávét vagy egy hétvégi ebédet. 

 

Családi szokások kialakítása 

A hagyományaitok ápolása is könnyebb, ha közel vagytok egymáshoz. Beiktathattok közös társasozós alkalmakat, étkezéseket – mint például a vasárnapi ebéd –, közös filmezéseket vagy tévézést. Ráadásul a nagyi főzési tudományát szívesen adományozza tovább az unokának, nem érdemes ettől az élménytől senkit megfosztani! 

 

Szorosabb kapcsolat, bevonódás 

Amíg a gyerekek picik, különösen hasznos lehet, ha közel a nagyi. Jobban be tudod a nagyszülőket vonni a teendőkbe – pl. meseolvasás, játék. Ezek által szorosabb és jobb viszony alakulhat ki a mamáék irányába, ami majd a kamaszkor vagy a későbbiek során megnyugtató lehet. Ugyan nektek adódhatnak majd megvívandó csatáitok, de nem kell messzire menekülnie a gyereknek (vagy Neked), a nagyi lehet a mentsvár! 

 

Ismerős környék, ismerős arcok

A több generáció együttélése azt is jelenti, hogy vagy te, vagy a párod nem költözik el a környékről, ismerős lesz a terep, a szolgáltatók, a szomszédok. Könnyebb lesz a közlekedés, a bevásárlás és az ügyintézés. 

 

Tolerancia, alkalmazkodás 

Végül, de nem utolsó sorban hidd el, hogy jobb, ha ismerős lakik alattatok! Családtagok egymáshoz könnyebben alkalmazkodnak, toleránsabbak egymással, és esetleg könnyebben kommunikálnak. Egy idegen alsó vagy felső szomszéddal bizony mindenkinek volt már rossz tapasztalata fel- vagy leszűrődő hangok miatt! 

 

Ha megjött a kedved a többgenerációs otthon kialakításához, nézd, meg, jogosult vagy-e az állami támogatásra hozzá! Erről ebben a bejegyzésben írtunk.  

 

Neked milyen további előny jut még az eszedbe? Írd meg nekünk! 

Ezt a bejegyzést 2021. január 20-án publikáltuk.