Gyakran ismételt kérdések a homlokzatszigetelésről

Te is hallottad már, hogy a fal lélegzik? Ez így nem teljesen igaz. Ebben a bejegyzésben ezt a tévhitet szeretnénk eloszlatni, és megmutatjuk, hogy a hőszigetelés hogyan kapcsolódik ahhoz, hogy a nedvesség ne csapódjon le a falakon.

Fog a fal lélegezni?

Sem a hőszigetelés, sem bármilyen építőanyag vagy épületszerkezet nem lélegzik, csak kisebb-nagyobb légáteresztő képességgel és páraáteresztő tulajdonsággal rendelkezik. A tévhitekkel szemben az épületszerkezetek jó légzárása alapvető érdek, mert az ellenőrizetlen levegőforgalom számottevő energiaveszteséget is jelent. Ezért a kellő légtömörség elérendő cél és nem veszély. Van, aki azért ragaszkodik a lélegző fal fogalmához, mert szerinte a lakásban termelődő pára így tud kijutni a szabadba, és csak ezzel tudja a penészesedést elkerülni.

A valóság ezzel szemben az, hogy a pára nem a falakon keresztül hagyja el a lakást, hanem a kellő gyakoriságú szellőztetéssel a nyílászárókon át. A falak a lakásban képződő pára (főzés, fürdés, növények, stb.) legfeljebb 1-3%-át képesek eltávolítani, a többi a távozó elhasznált levegővel megy ki. Ezért a párafeldúsulás veszélyére elsősorban ablakcsere után kell figyelni, és vagy gépi szellőztetést kiépíteni, vagy rendszeres szellőztetéssel kell megszabadulni a felesleges párától. A penészesedés elkerülésére pedig a legjobb megoldás, ha nem engedjük a nedvességet lecsapódni a falakon. Ezt viszont épp a kellő vastagságú külső oldali hőszigeteléssel lehet elérni.

38-cm-vastag-hőszigetelés---penész-mentesen-450 Vegyes-penész-(Fotó-Osztroluczky-Mikós)-450
38 cm vastag hőszigetelés, penész nélkül Vegyes penész

 


Hőszigetelt falak

Az egyre drágább energiát vastagabb hőszigeteléssel lehet kompenzálni. Szakemberek körében már nem kérdés, hogy a homlokzati falakat hőszigetelni kell. A leggyakrabban használatos megoldás az expandált polisztirolhab (például AUSTROTHERM AT-H80 vagy GRAFIT REFLEX) alkalmazásával készült, ragasztott rendszerű homlokzatszigetelés. A kedvező árú, évtizedek óta bevált megoldás a lakótér klímájára is jó hatással van. Amennyiben a belső tér légállapota a szokásosnak megfelelő és a fal nedvességtartalma se tér el a megszokottól, külső oldali hőszigetelés esetén kondenzációs probléma nem merülhet fel.

Banner-1


Ezt a bejegyzést 2020. július 29-én tettük közzé.