Kádár-kocka: repedező falak és a tetőtér-beépítés összefüggései

Előző írásunkban arra kerestük a választ, hogy milyen összefüggés van a vizesedő fal és a tetőtér-beépítés között. Ma azt nézzük meg, hogy mit jelent, mit kell tenni akkor, ha a házad falai repedezettek, miközben szeretnéd beépíteni a tetőteret. Mutatom, mire figyelj!

Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a falak repedése milyen. Milyen irányú, milyen sűrűséggel és hol fordul elő repedés? 

A repedések „minősége” nagyban árulkodik a hiba okáról és helyéről. A korábban már többször tárgyalt épületdiagnosztika része az a vizsgálat, mely során ezen hibák, repedési képek alapján építész, tartószerkezeti tervező, épületszerkezeti szaktervező megfogalmazza a meghibásodás „folyamatát”, tehát okát, következményeit és persze a javítási módot is. 

Az számodra is nyilvánvaló lehet, hogy a fal, mint tartószerkezet akkor tölti be szerepét, ha ép, ha egy bizonyos mértéknél jobban nincsen terhelve, így szerkezeti károsodás nem éri. Úgy is mondhatjuk, hogy elég erős marad akkor is, amikor Te ráépítesz a házadra egy új szintet, történetesen most a tetőteret. A beépítés előtt már repedező falak azt mutatják, hogy jelen állapotban is kárt szenvedtek a falak, így további terhelésük nem ajánlott. Sőt! Már most megerősítésre szorulnak. 

Ez a megerősítés történhet tehercsökkentés, keresztmetszet növelés, keresztmetszet erősítés, megtámasztás vagy éppen a falak által terhelt szerkezeti megerősítés útján. A tehercsökkentés – kifejezetten a tetőtér-beépítés esetén – nem annyira reális, hiszen épp többlet terhek beépítésére készülsz. Ilyenkor kiváltó szerkezetek beépítése jöhet szóba, ami annyira eseti kérdés, hogy ezt itt nem is taglaljuk tovább.  

A keresztmetszet növelés alatt azt értjük, hogy a falak, falpillérek, oszlopok, pillérek adott keresztmetszetét körbefalazással, -betonozással oldjuk meg. Az a cél, hogy a vizsgált szerkezetre annyi teher jusson, amit az anyagminősége és helyzete folytán ott épp elviselni képes. Ez egy egyszerű teherszámítással ellenőrizhető. Az adott keresztmetszet és a rá ható teher alapján számolható egy feszültség érték, ami nem lehet nagyobb, mint a minden anyagot, szerkezetet teherbírás szempontból jellemző úgynevezett határfeszültség. Amikor egy anyag, egy szerkezet eléri a határfeszültségét, tönkremegy. Maga a tönkremenetel sokféle lehet. A keresztmetszet erősítés egyik esete, amikor acélkaloda építésével segítjük a szerkezetet a terhek elviselésében. A megtámasztás történhet dúcokkal, pillérekkel támpillérekkel. Nagyon fontos, hogy mivel a falak az alaptestre támaszkodnak, melyek a terheket a teherhordó talajra közvetítik, így utóbbiak gyengülése vagy nem kellő mértékben, módon való terhelése a felettük lévő szerkezetek, jelen esetben a falak repedéséhez, tönkremeneteléhez vezethet. Ebben az esetben alaptest erősítés, utólagos aláalapozás, vagy éppen talajerősítés is szóba jöhet. 

Kádár-kockára leginkább a fent soroltak első fele vonatkozik. Nagyon fontos, hogy a tetőtér-beépítést meg kell előzze a már meggyengült, repedt szerkezetek vizsgálata és megerősítése, tehát semmiképpen nem szabad ezeket – javítás és erősítés nélkül, előtt – további beépítéssel terhelni. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu   

 


Ezt a bejegyzés 2023. július 9-én tettük közzé.