Költözés vidékre

Számtalan oka lehet annak, hogy a költözés gondolata felmerül. Családalapítás, több tér, zöldebb környezet, munkalehetőség – hogy csak néhányat említsünk. Ebben a bejegyzésben felsorolunk néhány előnyt, ami a vidék mellett szól. 

Ha folyton nyüzsgő nagyvárosi életet élsz, ahol minden könnyen és gyorsan elérhető, nehéz lehet elképzelni, hogy miért lehet jobb lakhely egy kisebb vidéki település. Lássuk az érveket: 

Csend, nyugalom, lassulás  

Vidéken megáll az élet – szokták mondani. Ha meg nem is áll ugyan, de tény, hogy a kisebb falvak csendesebbek, nyugodtabbak. Könnyebb ilyen környezetben pihenni, feltöltődni. Bár itt is adódhatnak dolgok, amik fejtörést okoznak, de összességében maga a közeg alkalmasabb arra, hogy kevésbé legyél stresszes, mint a búgócsigaként pörgő városban, ahol már csak a nyüzsgő tömeg, a dugóban dudáló autósok is az idegeiden táncolnak. A kevesebb stressz jelentősen javíthatja az életminőséget. 

Olcsóbb mindennapok 

Előfordulhatnak kivételek, de azért általában igaz, hogy a kisebb vidéki településeken az élet gyakran olcsóbb, mint Budapesten és a nagyobb városokban. Igaz ez az ingatlanárakra, az élelmiszerekre, a szolgáltatásokra és egyéb költségekre. 

Kézzelfogható természet 

Friss levegő, buja, zöld környezet, virágoskertek, rendezett porták. A vidéki lét sok-sok sétával, kirándulással kecsegtet. Viszont nem is kell messzire menni a természetközeli élményért. Ha vidéki kistelepülés a letelepedési cél, valószínűleg családi házban tudtok új életet kezdeni. Így tehát saját kertetek is lesz, amit saját igényeitek szerint hasznosíthattok.  

Összetartó közösség 

A kisebb településeken, falvakban erősebb lehet a közösségi élet akár a szomszédok körében is. Az emberek ismerik egymást, köszönnek egymásnak, óvják egymás értékét, figyelnek környezetükre. 

Családbarát lehetőségek, biztonság 

Vidéket gyakran biztonságosabbnak gondoljuk. Talán az előzőek miatt is, hiszen az emberek ismerik egymást. Illetve könnyebb kiszúrni, ha baj van. Talán ez a fészekrakók számára is érték lehet, hogy születendő gyermeküknek biztonságos környezetet teremthessenek. 

Hagyományörző kulturális programok 

Ha fontosak számotokra a gyökerek, a tradíció, kézenfekvő lehet a vidéket választanod. Nagy eséllyel belefuthatsz hagyományörző, tematikus eseményekbe. Persze a nagyvásorban is nevelheted gyermeked ebben a szellemiségben, de talán a vidéki lét mindezt közelebb is hozná. 

Kádár-kocka 

A vidéki ingatlanok közül jellemzően az Kádár-kockához lehet jó áron hozzá jutni. Persze mindig felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet átalakítani és mennyit kell rákölteni. De ha jó lóra teszel, kényelmes családi fészket varázsolhatsz belőle. 

Falusi CSOK 

A Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel támogatást szerezhettek az ingatlanvásárláshoz, építéshez és felújításhoz. Ez kimondottan arra szolgál, hogy ösztönözzék a fiatal családokat, hogy vidéken telepedjenek le. A Falusi CSOK-ról itt írtunk bővebben. Érdemes tehát olyan településben gondolkodni, ahol igényelhető a Falusi CSOK. 

Infrastruktúra, home office 

Bár a munkahelyek száma kevesebb vidéken, de a digitalizációnak és a koronavírus-járványnak köszönhetően egyre többen dolgozhatunk részben vagy teljes egészben otthonról. Így gyakorlatilag nincs akadály a vidékre költözés előtt, hiszen megmaradhat a nagyvárosi munkahely. Az ingázás lehetősége miatt viszont érdemes olyan településben gondolkodni, ahol jó az infrastruktúra, így igény esetén könnyen elérhető a város. 

 

Láthatod, hogy számos előnye van annak, ha a város forgataga helyett a vidék nyugalmát választjátok. Persze ezek csak akkor valódi előnyök, ha erre vágytok és kényelmes számotokra a vidéki létforma. 

 


Ezt a bejegyzést 2024. február 27-én tettük közzé.