Milyen tetőablakot válasszunk a konyhába, fürdőbe?

Amikor álomotthonod kialakításánál, felújításánál az új tetőablak kiválasztásánál tartasz, nem lesz elég a keret színéről döntened. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen funkciójú térbe akarod elhelyezni. Mást érdemes választani például a konyhába és a fürdőbe, mint a hálóba. Ezt a témát járjuk most körbe.

 

A konyha és a fürdőszoba tipikusan magasabb páratartalmú helyiségeknek számítanak otthonod egyéb zugaihoz képest. Gondolj csak bele, mennyi hő termelődik, miközben rotyog a tűzhelyen a leves, sül a ropogós pogácsa, dolgozik a mosogatógép vagy épp suvickolod a lábasokat a mosogatónál. És persze a fürdőben sem szárazabb a helyzet: főleg a téli időszakban jól esik forró vízzel tusolni vagy elmerülni a habok között egy kád vízben, zümmög a mosó-szárítógép, hajszárító gondoskodik a tökéletes fürtökről. Ezek a tevékenységek külön-külön is, de összeadódva még inkább növelik a levegő páratartalmát. Ilyen fokozott igénybevétel esetén például egy fa keretes tetőablakot legalább négyévente újra kell lakkozni annak érdekében, hogy a fa állapotát megőrizzük, élettartamát megnöveljük. Éppen ezért mi azt javasoljuk, hogy ha ezek a helyiségek a tetőtérbe kerülnek, ide válaszd a karbantartás nélküli műanyag kerettel ellátott tetőablakokat.  

Az újabb tetőablak típusoknál már alapfelszerelésnek számít a szellőzőnyílás vagy a résszellőző. Ezek segítségével gyakorlatilag zárt állású tetőablak mellett is tudod biztosítani a levegő cseréjét. Ez különösen hasznos lehet, amikor például eső vagy egyéb ok miatt nem tudsz/akarsz kitárt tetőablakkal szellőztetni. A felső kilincses tetőablakoknál találkozhatunk a nyitókarba beépített  szellőzőnyílással, míg az alsó kilincses tetőablakokra a résszellőző a jellemző. Azonban egy hasznos tanácsot fogadj meg: a téli időszakban, amikor nagyobb a hőmérsékletkülönbség a kinti és a benti levegő között, ne használd a háttérszellőztetőket! A belülről kiáramló meleg levegő ugyanis a hideg felülettel találkozva víz formájában kicsapódhat, ami magában a szellőzőnyílásban, vagyis az ablak szerkezetében is bekövetkezhet. Ez a víz pedig károsíthatja a tetőablakok faanyagát. 

 

Ezeket a korábbi kapcsolódó cikkeinket olvastad már? 

 


Ezt a bejegyzést 2022. március 24-én tettük közzé.