Hangoljuk össze a tető és a homlokzat stílusát

Otthonunk részleteinek tervezgetése talán a legkellemesebb része az építkezést vagy felújítást megelőző folyamatoknak. A rosszabb idő beköszöntével pedig még inkább előtérbe kerül leendő életterünk megálmodása. Egy ház összképét a homlokzat és a tetőcserepek színe határozza meg a legerőteljesebben, de természetesen a formavilág sem elhanyagolható. Habár a trendek és az ízlésünk is folyamatosan változik, a harmonikus megjelenés sosem megy ki a divatból, ráadásul így nagy valószínűséggel később sem fogjuk megbánni választásunkat.

A tetőcserepek ma már megannyi színben elérhetőek, sokszor a lehetőségek sokasága teszi igazán nehézzé a döntést.

 

Mediterrán vagy modern?

Hazánkban hosszú éveken át népszerű volt a mediterrán stílus, amely mára kissé háttérbe szorult. A magas, hullámos profilú modellekre a piros, barna, illetve ezek árnyalatai jellemzőek, de a kétszínű ódon és antik hatású cserépfedésekkel is gyakran találkozhatunk.

A nemzetközi trendeket követve napjainkban a modern, minimalista irányzat hódít inkább, amely a tetőfedések megjelenésében is jelentős változásokat hozott. Ahogyan egy modern épület egészére, úgy a tetőre is jellemző az egyszerű formavilág, ehhez illeszkedik megjelenésében a sík betoncserép, amely általában egyenes vágású. A fedés javarészt kontrasztos a homlokzattal, általában markáns sötét, antracit, fekete vagy a szürke színű. Általában ehhez illeszkedik a homlokzaton elhelyezett kőburkolat vagy a nyílászáró színe.

A Terrán kínálata a szín- és formavilágot tekintve is széles körű, számos megoldást rejt magában. A hullámos, valamint sík termékek gyakran bővülnek új árnyalatokkal, de a felületkezelések választéka is egyre több kombináció kialakítására adnak alternatívát.

 

Hogyan válasszunk színt és formát?

A szépség szubjektív dolog, mindenkinek más az ízlése, de érdemes néhány alapvető szempontot figyelembe venni a döntés során:
  • Lehetőleg igazodjunk a választott stílus szín- és formabeli jellemzőihez. Ez főleg a modern és a mediterrán stílusok esetében jelenthet kötöttséget (képzeljünk csak el egy mediterrán házat fekete cserépfedéssel).
  • Vegyük figyelembe a meglévő épített környezetet. A szín- és stíluskavalkád semmiképp sem esztétikus, számos helyen (pl. történelmi városmagokban) helyi előírásokban szabályozzák a cserépfedés formavilágát, színét, ami a szabad választást korlátozza.
  • Készíttessünk az épületről a fedéssel együtt terveket. Ezzel megelőzhető, hogy a tető megépítése után döbbenjünk rá, nem ilyen tetőt akartunk.



Nézzük a színeket!

homlokzat-szinenek-valasztasa

2020-10-16_11-16-44


Ezt a bejegyzést 2020. október 19-én tettük közzé.