A homlokzati hőszigetelés hibái - 1. rész

A Teljes Homlokzati Hőszigetelő Rendszerek (THR) a környezettudatos vagy egyszerűen csak spórolós építkezők mesterfogásából mára a homlokzatok nélkülözhetetlen alkotóelemeivé váltak. Az építéssel kéz a kézben jár a karbantartás igénye – így vált a javítási, felújítási munkák egyre gyakoribb, megszokott alapfelületévé a meglévő hőszigetelő rendszer. Ebben a bejegyzéssorozatban bemutatjuk a homlokzati hőszigetelés hibáit.

Lokális sérülések, hibák (esztétikai / műszaki) javítása

A lokális sérülések és hibák a homlokzat egy jól körülhatárolható, viszonylag kicsiny területén jelentkeznek. A legegyszerűbb esetben az egyébként hibátlanul működő THR-t valamilyen külső behatás éri, ami kisebb-nagyobb sérülést okoz.


A behatás helyén akár a rendszer teljes keresztmetszete megsérülhet. Ebben az esetben:

    • a hőszigetelő tábla,
    • az üvegszövet háló,
    • az indítóprofil,
    • és természetesen a ragasztó- és tapaszréteg, valamint a színezővakolat is károsodott, és a szakszerű javításnak a sérült rész lebontására, és a fenti elemek helyreállítására is ki kell terjednie.

hőszigetelő ablakA sérülésnél bonyolultabb eset, ha a lokális hibát szakszerűtlen kivitelezés okozza, amivel jellemzően a különös figyelmet igénylő csomópontoknál illetve speciális homlokzati részeknél találkozhatunk – a leggyakrabban a nyílászárók körül. Ezekben az esetekben a javítás során el kell végezni a hibás csomópont feltárását és szakszerű kivitelezését, ideértve az esetlegesen hiányzó különleges kiegészítők (pl. cseppentőprofil, dilatációs profil) elhelyezését is.


Rendszer keresztmetszet szükség szerinti javítása:

  • Sérült / hibás elemek eltávolítása.
  • Csomópont szakszerű kialakítása, ha szükséges.
  • Szigetelőanyag pótlása, ha szükséges.
  • Kiegészítők pótlása, ha szükséges.
  • Tapaszolás és hálózás pótlása, ha szükséges – átfedés biztosításával!

A fenti lépésekkel és a THR eredeti specifikációjának megfelelő anyagok használatával a THR szakszerűen újjáépíthető a sérülés helyén. Hátravan még azonban a felületképzés és a színezés, amelyeket természetesen úgy kell elvégezni, hogy a friss felület se struktúrájában, se színében ne üssön el a szomszédos, nem javított felületektől – lehetséges ez egyáltalán?


Foltszerű javítás esetén a meglévő felület struktúrájával és színével megegyező felület nem biztosítható, ezért:

  • Homogén felület csak teljes (élekkel határol) felület áthúzásával képezhető.
  • Homogén színezés csak teljes (élekkel határol) felületen végezhető.

 

LBK_K00617901_Renti_600x600Mivel a THR keresztmetszetének helyreállítása elvégezhető lokálisan, de a felületképzés és a színezés nem, ezért egy lokális hiba is jellemzően egy teljes felületen igényel felületképzést. Erre a célra a Lasselsberger-Knauf a Renti és Renti Fein javítóhabarcsokat ajánlja.

 

A Renti titka optimalizált kötőanyag-összetételében rejlik:

  • Diszperzió: Kiemelkedően jó tapadás
  • Cement: Nagy szilárdság és ellenállóképesség
  • Szálerősítés: Repedésmentesség
  • Mész: Könnyű felfordás, krémes állag

A fehér színű, szálerősített habarcs kiváló tapadási és repedésáthidalási tulajdonságainak köszönhetően alkalmas eltérő alapfelületek homogenizálására. A THR lokális sérülésének javítása után az élekkel határolt régi alapfelületre (az érintett falfelületre) vékony rétegben hordjuk fel, ezzel kiváló alapfelületet képzünk a teljes felület újraszínezésére - azaz felhordhatjuk az új színezővakolat-réteget.

Az egyes felületeket érő eltérő fényviszonyok miatt a szemmel látható struktúra és színérzet minden felületen kismértékben más, így a szakszerűen javított rész harmonikusan illeszkedhet be a teljes homlokzatba.

Renti

Természetesen a Renti javítóhabarcsok új építésnél, illetve a hőszigetelő táblák sérülésével nem járó felületi hibák kijavítására és nem THR-en végzett javítási munkák során is alkalmazhatók. A Renti 2-10 mm rétegvastagságban, míg a finom szemcséjű Renti Fein 0-5 mm rétegvastagságban alkalmazható.

lazar-janos-banner


Ezt a bejegyzést 2020. október 21-én tettük közzé.