Melyik ablaktípus engedi be a legtöbb természetes fényt?

Ha a tetőtér beépítésén gondolkozol, előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy milyen ablakokat válassz annak érdekében, hogy világos, tágas, kellemes lakókörnyezetet teremts. A fényárban úszó szobákban könnyebben telnek az aktív órák, hiszen jobban tudsz koncentrálni és szívesen töltöd odabent az időd. Milyen ablaktípust válassz ehhez? Ebben a cikkben 3 megoldást hasonlítunk össze. 

Három alap ablaktípus összehasonlításával tudjuk érzékeltetni, hogy milyen opciók közül és milyen szempontok szerint választhatsz. Ebben a bejegyzésben a tetőablakokat hasonlítjuk össze a homlokzati ablakokkal és a klasszikus manzárdablakokkal, ami a homlokzatihoz hasonlóan függőlegesen illeszkedik a fal síkjába, csak itt a tetőt toldják meg úgy, hogy kapjanak benne egy függőleges felületet. 

A tetőablakok jelentősen több természetes fényt engednek be, mint a homlokzati és manzárdablakok. Hasonló feltételek mellett a tetőablakok legalább kétszer annyi természetes fényt engednek be, mint az ugyanakkora méretű homlokzati ablakok, és háromszor többet, mint az ugyanakkora méretű klasszikus manzárdablakok. 

 

ablakok-osszehasonlitasa-124009-01_fac_march10_hs

A homlokzati, a mandzárd és a tetőablak összehasonlítása 

A tetőtéri ablakok ráadásul rendkívül hatékonyan juttatnak természetes fényt a helyiségekbe. Egyenletesen oszlatják el a fényt, energiát takarítanak meg, és így jelentősen növelik a vizuális komfortérzetet is. A tetőtéri ablakokról kimutatták, hogy jobb falmegvilágítást biztosítanak, mint a manzárdablakok és a homlokzati ablakok, így a szobában összességében is világosabb lesz. Amellett, hogy így sokkal inkább alkalmas nappali tevékenység elvégzésre a helyiség - pl. home office, tanulás, festés stb. -, a teret optikailag tágítja. Az is igaz, hogy szintén ennek köszönhetően csökken a kontraszt a fényes ablakfelület és a falak között. A finomabb üveg és fal közötti átmenetnek köszönhetően kevesebb vakító fénnyel járnak, ami egyébként bántaná a szemet. 

vilagos-dolgozosarok-145596-02-XXL

Ha többet szeretnél megtudni az ablaktípusok összehasonlításáról, töltsd le kapcsolódó tervezési útmutatónkat!  

Persze a különböző ablakkombinációk és tetőablak-rendszerek még többre képesek. Ismerd meg ennek lehetőségeit a A tetőtéri ablakok mennyiségének és helyének tervezési szempontjai című bejegyzésünkből! 

 


Ezt a cikket 2021. június 1-jén tettük közzé.