Hasznos tudnivalók a tetőablakok tervezéséhez

Az otthonunkba bejutó fény mennyiségét számtalan tényező befolyásolja kezdve az ablakok tájolásától, az üvegvastagságon át egészen a tetőn elhelyezett magasságáig. Árnyékolókkal, redőnyökkel tovább optimalizálhatjuk a beáramló fénymennyiséget. Cikkünkben részletesebben bemutatjuk ezeket a tényezőket. 

A tájolás

Az ablakok tájolása, elhelyezkedése komoly befolyással bír a lakás belső terének természetes napfény minőségét és mennyiségét illetően. Az északi félgömbön az északról érkező sugarak főként szórt fénnyel árasztják el a tetőablakot. Ennek következtében a belső tér egész nap stabilan el van látva a szükséges és megfelelő, de nem zavaró erősségű természetes fénnyel.  A délről, keletről és nyugatról érkező fénysugarak ennél jóval direktebb módon hatolnak be otthonunkba. Ezekben az esetekben a fényszint jelentősen változik a nap folyamán, attól függően, ahogy a bolygó halad. 

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az alacsony lejtésű vagy lapostetőkbe épített tetőablakok valószínűleg közvetlen napfényt kapnak. 

A téli és nyári fényszög befolyásolja otthonunk természetes fénymennyiségét.

Az üvegezés dimenziói

A szobába beérkező napfény mennyiségét szorosan meghatározza a helyiség ablakainak felülete, üvegezése. 

Az üvegezés fényáteresztése

Az ablaküveg fényáteresztését csökkenti az üvegrétegek száma, amin át kell hatolniuk a sugaraknak. Egy nyitott ablakkal összehasonlítva, a bevonat nélküli duplaüvegezés a teljes fény körülbelül 80 százalékát, míg a tripla üvegezés körülbelül a 70%-át engedi át a fénynek. A színezett vagy bevonattal ellátott üveg lecsökkentheti a fényáteresztést 20 százalék körülire, és jelentősen módosítja az átengedett fény színképét vagy a belső terekkel kapcsolatos színérzékelését. 

A napfény intenzitása erősen változó, ezért fontos, hogy ahhoz, hogy ez a fényszint kellemes legyen, az épületet síküveggel is optimalizáljuk.

Árnyékolás

Az árnyékolás és a fényvédelem legalább olyan fontos tényező fényteljesítmény szempontjából, mint maga az ablak. Az árnyékolók és reluxák segítségével szabályozható a fény mennyisége, csökkenthető a fényerő és szabályozható a tükröződés. A reluxák arra is alkalmasak, hogy a fényt irányítsuk. 

Az árnyékolás egyik módja: a reluxa.

A leghatékonyabb árnyékolási módja annak, hogy megakadályozzuk a fény közvetlen besugárzását az épületbe, ha külső árnyékolót használunk, mint például redőnyt, hálós redőnyt vagy külső hővédő rolót. Egy sötétszürke hővédő roló olyannyira csökkenti a fényerősség és fénysűrűség mértékét, hogy elkerülhető vele a vakító fény. 

Tetőtér sötétítése külső fényvédővel.

Pozíció

Az ablakok pozíciója befolyásolja a szobában a fényeloszlást és a hasznos fény mennyiségét. Az ablak elhelyezését a kilátással és kültéri szemmagassággal kapcsolatban is figyelembe kell venni.

Belső burkolat

A tetőablakot körülvevő belső burkolat (más nevén kávabélés) geometriája és mélysége befolyásolja a szobába bejutó fény mennyiségét és kihatással van a fényszórásra is.


Ezt a bejegyzést 2020. március 10-én tettük közzé.