Házak – árak – veszélyek

Napjainkban az építőiparban az árképzés napi szintű, vagy óráról órára történik. Hogy lehet így tervezni, építeni? Mi lesz manapság a fontos, mi az, ami ebben a zűrzavarban mégis valami támpont lehet, ha teljes biztonságot nem is ad?

 

  • Mennyi? 
  • Nyolcvan. 
  • Mi nyolcvan? 
  • Mi mennyi? 

 

Nagyjából három, négy éve felfigyeltünk rá, hogy az év elején még aktuális árak az év vége felé már nem érvényesek. Két éve ott tartottunk, hogy ez a folyamat évi 20-40% közötti drágulást jelentett. Az elmúlt hónapokban azt tapasztaljuk, hogy az építőiparban az árképzés napi szintű, vagy óráról órára történik. Amit ma leírnak az ajánlatban, az holnap már nem érvényes, sokkal több. És senki sem tudja, hogy ez a folyamat meddig tart, milyen mértékű lesz. Csak a bizonytalanság van, mindenki kapkodja a fejét. 

Ezt tetézi az építőanyag hiánya. Egyszerűen nem gyártanak elegendő építőanyagot, bizonyos alapanyagok egyszerűen eltűntek a gyárakból, polcokról, nincs fa, acél, vagy ha van, 50-150%-kal többe kerül, mint eddig. A szállítás egy része megszűnt, nem jön anyag, áru. És újra várakoznunk kell mindenre. Anyagra, termékre és munkaerőre. 

Hogy lehet így tervezni, építeni? Mi lesz manapság a fontos, mi az, ami ebben a zűrzavarban mégis valami támpont lehet, ha teljes biztonságot nem is ad? 

Ebben az időszakban felértékelődik, ami van. Ami már megvan. Talán nem ugyanazt a lomot, romot látjuk a tárgyakban, használati cikkekben, épületekben, mint évekkel, vagy akár hónapokkal ezelőtt. Rájövünk, hogy attól, hogy valami nem teljesen új, még lehet érték. Ma egyre inkább az. 

Így tekintünk a házakra is. Öreg ház, nem vén ház, mondhatjuk. A piac azonnal reagált, és mivel a régi épületek iránti kereslet megnőtt, egyre nagyobb lett a kínálat. És a régi házak ára is. Még mindig versenyképes az új építésű házak áraival, így lehet, hogy Te is ilyet keresel, néztél ki magadnak. 

 

Mire figyelj, ha nem akarsz ráfázni? 

Először is lásd meg a régiben az értéket, a Neked jót. Láss a feszín mögé. Kérd Építész, Statikus segítségét, mert ő másképp lát, mást vesz észre. Látja a szerkezetet, annak hibáit, a repedéseket, a vizesedéseket, a szerkezeti változtatási lehetőségeket, vagy éppen meg tudja vizsgálni, hogy a látott hiba mennyire komoly. Meg kell vizsgálni a ház falait, födémeit, tetőszerkezetét, ablakait, ajtóit. Az épület közvetlen környezetét, terepviszonyokat, felszíni és terep alatti vizeket. A gépészeti rendszert, a csatornát, a vízgyűjtőket, kutakat. 

Meg tudja mondani, hogyan „gyógyítható” a ház. Hogyan lehet kihozni a legtöbbet a régi épületből, értékké formálni azt, ami kopottnak tűnik, vagy éppen mások bontásra ítélnének. 

Figyelj arra, hogy ne ítélj az első kép alapján. Sok házat kínálnak frissen festve, burkolva, mázolva, de ezeknél fogalmad nem lesz, hogy e fedőréteg alatt mi van valójában. Örülj, ha a régi épület őszintén megmutatja magát. Tervező segítséged meg tudja mondani, hogy az adott épület milyen szerkezettel épült, milyen átalakítási lehetőségekkel bír. Hogyan kell ahhoz hozzáállni, mit kell tenni, hogy kompromisszumok mentén, de megkaphasd, ami Neked fontos, amire szükséged van. 

Számolj! Tudnod kell, hogy a bontás, átalakítás és az építés is pénzbe kerül. Nem lesz kevés, de segítséggel jól tudsz gazdálkodni. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu   

 


Ezt a bejegyzést 2022. március 30-án tettük közzé.