A 3 legnagyobb kihívás, amivel szembe kell nézned, ha új ház építését tervezed

Új házat építesz? Bátor ember vagy! Hogyan készülhetsz fel erre? Mi az a három „legnagyobb” kihívás, amivel szemben állsz? Összegyűjtöttem, nézzük át ezeket együtt!  

Ha gondolod, hogy a fenti kérdésre adott válaszom egyfajta ijesztés akar lenni, leírom, hogy egyáltalán nincs erről szó. Azt gondolom, hogy ha építkezésre adtad a fejed, hatalmas fába vágtad a fejszéd és erre fel kell készülnöd. Sikerülni fog, csak okosan tedd! Okosan készülj, hogy a lelkesedésed, erőd és minden, ami az építéshez kell, kitartson. Mert a végén ott vár az öröm, amit jó esetben másokkal is meg akarsz osztani. Örüljetek együtt, az a legjobb! 

A vágytól eljutni a tervezésen és az építésen át a kész házig, komoly és összetett művelet. Szoktuk mondani: dráma, az építés drámája. Megpróbálom megnevezni azt a három próbatételt, amit nem fogsz elkerülni, mert nem lehet. 

  1. A kívánságod reálissá tétele. 
  2. Az építés minden mozzanatának folyamatos átlátása és figyelemmel kísérése. 
  3. Idegileg, fizikailag és anyagilag bírni a teljes folyamatot. 

 

Mit tehetsz annak érdekében, hogy ezeket biztonsággal, okosan és lehetőleg vidáman éld meg?

  1. Fontos, hogy a házad a Tiéd. Neked készül, épül és olyan lesz, amilyen Te vagy. Adott esetben nem csak Rólad, hanem a családodról is szó lehet. Így a ház egészének, annak részleteinek olyannak kell lennie, amilyennek Te szereted. Mert ez a ház, a benne és körülötte lévő terek, a felhasznált anyagok, színek nemcsak egy „működő” épület alkotóelemei, hanem életed kis jelzői is egyben. Legfőképpen Téged szolgálnak és itt a „Téged” az egész életviteled jelenti. Ehhez az kell, hogy egyfelől mondd ki a Benned lévő vágyakat, fogalmazd meg a kívánságaid. Építész terveződnek tudnia kell ezekről. Ő ezekre válaszol rajzban, anyagban, arányokban, terekben, házban. Másfelől halld meg ugyanezen Építész tanácsait, véleményét és terelgető, segítő szándékú érvelését, mert nem elég álmodozni, meg is kell építened, amit szeretnél. Ehhez finanszírozhatóvá kell tenni mindezt. Tehát másképp fogalmazva, a kívánságlistát „le kell hozni a földre”. Meg kell tudnod venni a telket, fel kell építened a házad és azt a használat során „üzemeltetned” is kell. Egy épület nem csak az építési költségek tekintetében jelent anyagi terhet, hanem a működtetése, a bentlakás során, sőt később a karbantartások, felújítások alkalmával is költened kell rá. 

  2. Tekintettel arra, hogy a folyamat időben is nagyon elhúzódhat, nem készül pár hét alatt terv, nem lehet azonnal Építőmestert fogadni, nem terem minden anyag a telken azonnal és Te sem fogsz azonnal beköltözni a házba, tudni kell „számolni”, azaz gazdálkodva, tartalékot képezve építkezni. A kert is pénzbe kerül. A közművek, a járda, a kerítés, az ügyintézés, minden. És mindez nem kerül kevesebbe holnap sem… Minden mindennel összefügg. Ha valamiről elkapkodva döntesz, majd megváltoztatod, azzal „borul minden”. Gondolkodj, egyeztess, beszélgess, mérlegelj, dönts és tarts ki a döntésed mellett! Rendszert láss, ne csak annak elemeit!
     
  3. Fontos a lelki, idegi és fizikai felkészülés. Biztos erős és kitartó vagy, de néha jól jön egy szusszanásnyi pihenő, egy támasz, egy kis vigasztalás. Ne akard egyedül végig vinni a folyamatot. És nem is vagy egyedül. 

 

Ezt valószínű, Te is sejted, tudod, de néha nem árt ezt leírva is látni. Jó tudni, ha megfelelően felkészült szakemberek vesznek körül, könnyebb kitartani, biztonságban érezve magad végig küzdeni ezt a nagyszerű menetet, aminek a végén a gong nem a véget, hanem egy klassz, megérdemelt történet kezdetét jelenti. Vágj bele! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu    

 

 


Ezt a bejegyzést 2023. július 29-én tettük közzé.