Építőipari árajánlatok és szerződések értelmezése: fogalmak, amikkel érdemes tisztában lennünk 1. rész

Manapság egyik oldalon sem könnyű állni, ha építkezésről, felújításról van szó. Ezzel a bejegyzéssorozattal azonban talán megrendelőként kicsit felkészültebben állhatsz neki az első lépéseknek. 

 

Mivel nem szeretünk foglalkozni, mit nem szeretnénk látni, de muszáj? 

Az nem kifejezés, hogy „muszáj”! Egyszerűen NINCS építkezés ezek nélkül. És mégis nagyon sokan nem tudják, miért szükséges figyelni a „papírmunkára”, miért fontos pontosan fogalmazni, megállapodni, szerződni, sarokpontokat, tartalmat, minőséget, szereplőket, határidőket és esetleg nem várt eseményeket kezelő kérdéseket tartalmazó írást készíteni. 

Szoktuk mondani, hogy amíg nincs baj, addig nincs gond azzal, hogy a fenti dokumentációkat lazán kezeled. De, amikor probléma adódik, már késő lesz ezeket megírni. Nagyon késő! 

Mondhatod, hogy „a múlt héten megbeszéltük”, „valami dereng”, „úgy emlékszem…”, de mindezek nem segítenek a vitás pillanatokban. Pedig ilyen akkor is adódik, amikor az építés fázisában minden szereplő a helyén van és igyekszik rendesen dolgozni. Az élet – és benne az építés – sokszor bonyolult. Ilyenkor kellenek az objektív „kapaszkodók”. 

 

Vegyük szép sorban ezeket! 

 

Árajánlat 

A neve is rémisztő. Azokat a díjakat, árakat tartalmazza, amiket majd meg kell fizetned az építkezés során. És ezek valahogy mindig pont annyival magasabbak, mint amennyit lelkileg épp elviselnél. 

Fontosnak tartom, hogy a szó teljes egészét értelmezd. Tehát egyfelől „ár”, másfelől „ajánlat”. Értelemszerűen csak valaminek lehet ára. Olyan nincs, hogy valaki (a Kivitelező) számokkal dobálózik, Neked meg szót kell fogadnod és fizetned kell. A számok mögött mindig pontos műszaki tartalomnak kell lennie. Van ára az anyagnak, a téglának, fának, betonnak és sorolhatnám és van díja a munkának, a falazásnak, az ácsmunkának, a betonozásnak stb. Tételesen, tehát munkanemenként kell látnod, hogy mi mibe kerül. Nettó és bruttó ár és díj. „Ajánlat”, tehát nem diktátum. A kivitelezői ajánlat egy ártárgyalás első számszerűsített dokumentációja. Ennek ismeretében tudsz tárgyalni a Kivitelezővel. 

Néhány „apróság”: 

  • Ne csak az összesítő sort nézd, ne ez alapján dönts a Kivitelező személyéről, a munkáról, a műszaki tartalomról!
  • Ne kezeld önálló dokumentációként az árajánlatot! 
  • Az árajánlat alapja a terv! 
  • Minden tisztességes tervhez (Kiviteli tervhez) tartozik egy a Tervezők által készített Árazatlan anyagkiírás.
  • Ezt kell beáraznia a Kivitelezőnek, ez kötelessége.
  • Ehhez adhat kiegészítő javaslatokat, de ezek nem helyettesíthetik az eredeti tervi tartalmat.
  • Az árajánlat készítése is munka! Tehát becsüld meg és egyes esetekben – jellemzően akkor, ha annak készítője végül nem kapja meg a munkát – ki kell fizetned.
  • Az árajánlat alapján zajló (ár)tárgyalások befejezését követően kell eljutnotok a Szerződés megkötéséhez, aláírásához.
  • Maga a véglegesített Árajánlat – mint ahogy a Terv is! – a Szerződés alapja, melléklete.

  • Így lesz minden szereplő által és szereplőn számonkérhető. 

Szánj kellő időt, figyelmet az árajánlat tanulmányozására, véglegesítésére. Az „ajánlat” jellege lehetőséget ad számodra egyfajta alkura, de ezzel csak úgy élj, ahogy Neked is jólesne, ha fordított szereposztás mentén tárgyalnál. 

Az biztos, hogy a fentiek után jutsz el a Szerződéshez és az is nagyon valószínű, hogy ebben a tekintetben nyugodtan aludhatsz, mert ha a fentiek szerint jártál el, akkor konkrétumok tisztázása után vágsz bele egy nagyszerű, de sok tekintetben bonyolult és feszültséggel, izgalmakkal teli folyamatba: az építkezésbe. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu      

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 


Ezt a bejegyzést 2024. április 20-án tettük közzé.