Hogyan befolyásolja a ház környezete a lakás fényességét?

Korábbi cikkünkben (link a másik cikkre) rávilágítottunk, hogy az éghajlat miképp hat otthonunk fényességére. Ebben a bejegyzésben pedig azt járjuk körbe, hogy az ingatlan közvetlen környezete miképp hat a bejutó fénymennyiségre és az ablakok számának, elhelyezkedésének tervezésére. 

 Bármennyire is napfényes az utcánk és a telek, ha az ablak előtt égig érő tuják zöldülnek. Ugyanez igaz akkor is, ha a szomszéd közelsége határozottan érezhető és látható.  
Az építési telekről nyíló kilátás és a környező elemek mind-mind segíteni vagy éppenséggel akadályozni fogják a belső térbe érkező napfény mennyiségét. Ha a ház tájolása miatt például az utcafrontra néznek azok az ablakok, amik napközben gondoskodnának a világosság nagyobb részéről, akkor számolnunk kell azzal, hogy kirakatban leszünk vagy a privát szféránkat megőrizni hivatott növények lecsípnek maguknak a beáramló napfényből. Ugyanez igaz a szomszédokra is. Ha túl közel vannak hozzánk, ráadásul rossz szögben, akkor bizonyos mértékben leárnyékolhatják a házat.  

A szomszéd ház közelsége egyébként nem minden esetben okoz problémát, míg a ház formája annál inkább. Szerencsés esetben olyan formatervezéssel épült a ház, hogy jelentéktelen mennyiségben zavarja a házba jutó fénymennyiséget, de ha a magas, modern, kocka formára voksolt a szomszéd, ahol a tető nem hajlik be,  akkor sajnos kevesebb szeletét csodálhatjuk meg az égboltnak a homlokzati ablakból.  

A jó hír az, hogy a tetőablakok többnyire kevésbé vannak kitéve ilyen akadályoknak és jobb kilátást is biztosítanak az égboltra, mint a homlokzati ablakok. Ha kilátástalan a helyzet a ház környezete miatt a nappali munkavégzésre, akkor érdemes lehet a dolgozót és home office munkaállomást a tetőtérbe költöztetni. Sőt, a konyha tetőtéri elhelyezésétől sem kell idegenkedni! A hálószobák, fürdőszoba pedig mehet a sötétebb, szórt fényű földszintre.  

Az ablakok méretével játszva is befolyásolhatjuk a lakás fényességét. Ha sok a zavaró környezeti tényező, akkor a szélesebb, nagyobb ablakfelületek javíthatnak a sötétségen, de egy lapos tetős ablak vagy fénycsatorna is megoldás lehet. 


Ezt a bejegyzést 2021. december 3-án publikáltuk.